Smag for danske æbler

Udenlandske æbler tager en stadig større bid af markedet. Reklamefremstød for danske æbler skal få forbrugerne til at købe dansk

Danmark 1. september 2005 06:00

Danske æbler smager fantastisk, og lige nu strutter æbletræerne af årets næsten modne høst. Men om få år risikerer det at være slut med at købe danske æbler herhjemme, advarer de danske frugtavlere. Udenlandske æbler erobrer nemlig hastigt markedet. - Jeg ser en fare for, at æbleproduktion i Danmark ophører. Mindre end hvert tredje æble, der sælges herhjemme, er danskproduceret, og hvis ikke det lykkes at vende udviklingen, ender danskerne med kun at kunne købe udenlandske æbler, siger Laurits Balle, direktør i frugtavlersammenslutningen Kernefrugt og formand for De Danske Frugtavleres markedsføringsudvalg. Det omskiftelige danske klima giver danske æbler en mere intens og sammensat smag end mange udenlandske æbler. At forbrugerne alligevel går efter de udenlandske, tilskriver Laurits Balle især uvidenhed om danske æblers fortrin. Derfor er planteavlerne ved at lægge sidste hånd på et større reklamefremstød for det danske æble, som løber af stabelen i dette efterår. - Hvis vi danske æbleavlere skal overleve, er vi nødt til at blive langt bedre til at informere om vores produkt. Forbrugerne i dag ved ikke ret meget om de mange unikke danske æblesorter, deres unikke smag og historie, og hvad de kan bruges til. Det er vi nødt til at rette op på for at overleve, siger Laurits Balle. Det er baggrunden for, at æblet i den kommende tid fejres under sloganet "Æblefest" ved en lang række arrangementer på æbleplantager landet over. Æblefesten skydes i gang 17. september med afholdelse af "Æblets Dag" i Gråsten. Her kåres æblesorten Gråsten til Danmarks nationalæble, og der er smagsprøver, optræden og mange andre aktiviteter. Laurits Balle opfordrer forbrugerne til at stå vagt om det danske æble men langer samtidig ud efter detailhandlen for at gøre for lidt for at give forbrugerne mulighed for at købe dansk. Danske æbler kan være svære at opdrive i frugt- og grøntafdelingerne i mange af landets supermarkeder. - Det virker, som om detailhandlen synes, at det er meget nemmere at købe æblerne i udlandet. Der kan de indkøbe større partier. Når jeg møder danske forbrugere, spørger de altid, hvor de kan købe danske æbler, så jeg fornemmer, at der er basis for en stor efterspørgsel, men vi skal være bedre til at markedsføre danske æbler som noget særligt, og vi er også nødt til at have detailhandlen til at spille med, siger Laurits Balle. Især frygter han stor konkurrence fra det nye EU-land Polen, som er det land i EU, der producerer flest æbler. Og til lave priser. Frugtfest Ved de kommende måneders arrangementer på æbleplantager rundt om i landet kan børn og voksne komme tæt på høsten af de danske æbler og få svar på nysgerrige spørgsmål. En liste over arrangementerne kan findes på hjemmesiden www.aeblefest.dk. En introduktion til de danske æblesorter, kan man også få ved at rive en dag ud af kalenderen for at besøge en af de æbleplantager, som har selvpluk. Man kan lave en søgning på Internettet. Æbleavlerne er ikke alene om at slå et slag for de danske æbler. Et højt vitaminindhold gør æblet til en central ingrediens i de danske ernæringseksperters strategi for at få danskerne - og ikke mindst børn og unge - til at spise sundere og slankere. Forbrugerstyrelsen, Ernæringsrådet, Fødevarestyrelsen med flere har ligefrem oprettet en særlig hjemmeside, www.frugtfest.dk , med gode råd og inspiration til at holde fest med æbler og anden frugt i hovedrollen. Her kan man blandt andet læse, hvordan man kan holde børnefødselsdag, hvor slikposer og sodavand er udskiftet med frugtdrinks og delikate grønt- og frugtretter. Sitet rummer et væld af opskrifter, herunder mange med æbler. Vitaminbombe Æbler strutter nemlig af C-vitamin og indeholder også nyttige kostfibre: 2,2 gram kostfibre pr. 100 gram og ca. 11 gram C-vitamin pr. 100 gram. Og indholdet af sundhedsfremmende næringsstoffer og antioxidanter mindskes ikke ved lagring af æbler. Selv efter et halvt års lagring i kælder eller udhus, indeholder æblet masser af vitaminer. Derimod duer det ikke at udskifte æblet med en daglig dosis antioxidanter. Mange danskere spiser antioxidant-tilskud i pilleform, men ifølge Forbrugerstyrelsen viser adskillige forskningsprojekter, at antioxidant-pillerne slet ikke virker mod sygdom, som man ellers i mange år har troet. - Umiddelbart virker pille-løsningen jo nem, men den dur altså ikke, siger Forbrugerstyrelsen ernæringsekspert Gitte Laub Hansen, på styrelsens hjemmeside. Hun opfordrer danskerne til at ændre vaner, så frugt og grønt integreres endnu mere i kosten. Hjemme hos hende selv er æbledeleren kommet på morgenbordet i stedet for ostehøvlen. - Det er en nem måde at få frugten med om morgenen. En urtekniv, der ligger i frugtskålen, er også et godt trick. Frugten får hurtigt ben at gå på, når den bliver skåret ud, lyder ernæringsekspertens råd. Mere frugt og grønt Om æblet er økologisk eller ikke-økologisk har ingen betydning for indholdet af næringsstoffer. Konventionelt dyrkede æbler kan dog indeholde rester af sprøjtemidler, da de under dyrkningen sprøjtes med pesticider. Men restindholdet af pesticider i æbler er generelt små, og udgør ingen sundhedsfare, vurderer Danmarks Fødevareforskning. Danske æbler indeholder dog generelt færre pesticidrester end udenlandske, og danske æbler overfladebehandles heller ikke, sådan som det er praksis i mange andre æbleproducerende lande. Fra 1995 til 2001 steg danskernes indtag af frugt og grønt med 40 procent - ikke mindst på grund af en stor statslig oplysningskampagne "6 om dagen". Men nu er udviklingen fladet ud, og det bekymrer ernæringseksperterne, da vi endnu ikke spiser helt nok frugt og grønt i forhold til de officielle kostanbefalinger. Voksne spiser i gennemsnit 385 gram frugt og grønt om dagen, og børn 340 gram. Myndighederne anbefaler 600 gram til voksne og 400 gram til børn under 10 år. Det er baggrunden for, at FDB og supermarkedskoncernen Coop i august har sat fokus på frugt og grønt. Med særlige frugt og grønt på tilbud, aktiviteter og anden inspiration til, hvordan man får sneget nogle ekstra hundrede gram grønt ind på tallerkenen. Forbrugerne kan desuden gratis hente et helt nyt opskriftshæfte om frugt og grønt, som har fået titlen "Grønne fristelser". Også Hjerteforeningen opfordrer til mindst 600 gram frugt og grønt om dagen - gerne mere. Det nedsætter risikoen for at få åreforkalkning i hjertet med op til 20 procent. Æblearrangementer Læs om arrangementer på frugtavlernes hjemmeside www.aeblefest.dk Søg på nettet eller i den lokale avis efter selv-pluk æbleplantager. Opbevaring af æbler: Bør opbevares ved 0-2 grader. Gerne på en bagtrappe eller i et vindfang. Hvis æblerne står ude i et skur eller lign., dækkes de med tæpper eller aviser, før frosten kommer. Lægges forsigtigt i trækasser i to lag med aviser imellem. Stil kasserne, så musene ikke kan komme i dem. Hvis de opbevares i køleskab, bør emballagen holdes lukket, så de ikke tager lugt fra andre madvarer. Frugt og grøntsager producerer luftarten ætylen, der får æblerne til at modne hurtigere. Gå æblerne igennem for råd og mug mindst én gang om måneden. Kilde: Forbrugerstyrelsen

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...