Smukt ydre smukt indre

Tæt på centrum af Aalborg ligger et museum, som de færreste kender til

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AALBORG:De færreste kender til deres eksistens. Men det står enhver frit for at komme forbi og se dem: De smukkeste gamle maskiner i messing, kobber og stål.

Maskiner, der i sin tid løftede Aalborg ind i en renere tid, hvor man ikke længere behøvede at hente snavset vand fra åen.

Juleaftensdag 1852 bekendtgjorde Aalborg Stiftstidende fremskridtets komme: Aalborg skulle have en kommunal vandforsyning. ”Sygdom, fattigdom og drik er de sædvanlige og naturlige følger af utilstrækkelig vandforsyning”, var der kort forinden blevet argumenteret i et tilbud til Aalborgs kommunalbestyrelse.

Ikke sparet på noget

1854 var Aalborg Vandværk en realitet (det andet i Danmark, lige i hælende på Odense), og i 1857 blev de første registrerede vandhaner i aalborgensiske huse installeret.

De maskiner, der bragte vandet til byen, ligger hvor de lå: På Sønderbro 53. Men i 1907 blev et nyt maskinhus tegnet af arkitekt Hother Paludan og opført omkring maskinerne. Gulvet er af marmor, grønne glaserede kakler beskytter det nederste af væggene og adskilles af en granitkant fra de røde mursten længere oppe. Her er ikke sparet på noget, hvilket står enhver frit for at se.

3. juni 1992 blev maskinhuset nemlig omdannet til Vandteknisk Museum, der ligger glemt og gemt, med mindre man befinder sig nøjagtig ud for Sønderbro nummer 53. Så får man det perfekte vue gennem en port, der indrammer synet af en imposant facade med et rislende springvand i forgrunden. Aalborg Vandværk 1854 annoncerer porten.

Verdens ældste dieselmotor

Adgangen er gratis. Ja, der er endda mulighed for gratis rundvisninger uden for åbningstiden. Alligevel har museet kun 400-500 gæster om året.

- Jeg oplever, at det er helt tilfældigt, når folk kommer herind. Selv om vi bytter brochurer med andre museer, fortæller Peter Bech, afsnitsleder ved Aalborg Forsyning, Vand A/S.

Undtagelsen er, når virksomheder vil vise udenlandske gæster De Smithskes velholdte dampmaskine med tilhørende kedel fra 1893. Den eneste af sin art her i landet, som kan ses i sit oprindelige miljø.

Også verdens ældst eksisterende dieselmotor fra Burmeister & Wain vækker særlig interesse. Den var i brug fra 1907 til 1920, indtil vandværket gik over til elektrisk drift.

- Dieselmotoren er et klenodie for B & W, som de gerne vil vise frem, uddyber afdelingsleder Peter Bech.

Driften af de sidste pumper i hallen blev indstillet i 1991. Tilbage står en bygning med indhold, som nok er et besøg værd.

Adresse: Sønderbro 53, 9000 Aalborg

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden