Snævert regeringsflertal tegner sig i Grønland

Der kan være en regeringskoalition på vej i Grønland efter valget i sidste uge. Pressemøde afholdes fredag.

Snart kan en lidt broget koalition bestående af Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai være på plads i Grønland.

Ifølge radiomediet KNR - Grønlands svar på DR - er en udmelding om netop den koalition på vej. Landsstyreformand Kim Kielsen fra Siumut har derfor indkaldt til pressemøde fredag, men det fremgår endnu ikke hvornår.

- Det er set før, at man indgår i en regering med blot et mandats flertal, og der er også tilfældet i andre lande, siger Kim Kielsen til KNR.

Dermed tegner det til det snævrest mulige flertal, nemlig 16 mandater, efter valget for over en uge siden, hvor Siumut blev det største parti.

Regeringen kan bedst betegnes som en pro-selvstændighedsregering. Spørgsmålet om selvstændighed har dog fyldt mere i Danmark end i Grønland under valgkampen.

- Det er en pro-selvstændighedskoalition, men det er ikke sådan, at Partii Naleraq nødvendigvis får den meget hurtige tilgang til det igennem, dertil er de for små.

- Det betyder, at Grønland ikke stemmer om at løsrive sig i overmorgen, og at de så er ude i løbet af næste år, siger Rasmus Leander Nielsen, der er adjunkt ved Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik ved Grønlands Universitet.

Han understreger, at der ikke er dannet regering endnu, og at intet dermed er sikkert.

Nunatta Qitornai har ikke sat en dato på, men arbejder for, at eksempelvis pas- og justitsområdet kan hjemtages.

Nunatta Qitornai blev stiftet i 2017 af Vittus Qujaukitsoq. Hvis han bliver minister, er det sædvane at træde ud af parlamentet i Grønland.

I så fald kan Aleqa Hammond som nummer to på listen være repræsenteret i både det grønlandske landsting og det danske folketing.

Siumut havde også mulighed for at danne regering med IA, SF's tidligere søsterparti. Men forhandlingerne gik i fisk, hvilket skyldes uenigheder om fiskeriloven, der netop var grunden til, at valget blev udskrevet i utide.

Det blev torsdag kun til et kort møde mellem Siumut og IA, der begge blev sønderskudt under valget, efter at de sad i regering sammen i halvandet år med Partii Naleraq.

Dermed ser IA ud til at være på vej i opposition.

Det borgerlig-liberale Demokraterne, der stod som den helt store sejrherre efter valget, har tidligere valgt at trække sig fra forhandlingerne.

Partiet krævede, at skatten og selskabsskatten bliver sat ned.

Desuden skal der sættes en stopper for den forfatningskommission, der er sat i søen for at formulere en slags grundlov for Grønland, hvis selvstændighed bliver en realitet, lød det.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.