Mejerier

Snart kun hullerne i osten tilbage

70 mister jobbet, når Arla Foods lukker emmentaler-produktion

Tillidsmand Arne Jensen har svært ved at forstå, at Arla vælger at lukke en veldrevet forretning som mejeriet i Aars, der både giver rekordoverskud og fremstår som en rigtig god arbejdsplads. FOTO: NIELS B. MEREDIN

Tillidsmand Arne Jensen har svært ved at forstå, at Arla vælger at lukke en veldrevet forretning som mejeriet i Aars, der både giver rekordoverskud og fremstår som en rigtig god arbejdsplads. FOTO: NIELS B. MEREDIN

AARS:Den gode nyhed er, at alle 70 ansatte ved Aars Mejeri kan regne med at få tilbudt job ved andre nordjyske Arla-virksomheder, når den sidste ost er kørt væk til nytår. Den knap så gode nyhed er, at mejeriets højt berømmede produktion af emmentalerost indstilles til oktober, og derved mister Aars en sine største arbejdspladser med et virkelig godt arbejdsklima. Udsigten til at få andet arbejde i nærheden inden for Arla-koncernen medvirkede til, at der også var plads til smil og latter efter Arla-ledelsens orientering af de ansatte fredag formiddag. Men der var også vrede - ”de fylder os jo bare med en masse lort” - og inderlig skuffelse over, at Arla Foods vælger at lukke en velfungerende virksomhed. Som udtrykt af tillidsmand Arne Jensen, 3F: - Mejeriet står til at præstere det største overskud hidtil, og generelt har virksomheden faktisk aldrig kørt bedre end nu. Arne Jensen konstaterer samtidig, at Arla-ledelsen ikke har ønsket at diskutere lukningen med de ansatte, som ikke har fået det mindste vink om, hvor det bar hen, før der torsdag dukkede en indkaldelse til orienteringsmøde op. - Vi er ikke blevet spurgt om vores mening. Det turde de nok ikke, vurderer tillidsmanden med et blink i øjet. Arla-koncernens produktionsdirektør, Niels Lange Jørgensen, forklarer, at det er markedsforholdene, der har fået mejeriselskabet til lukke i Aars. Mens efterspørgslen på de gule oste er vigende, vokser den fortsat inden for tørmælksprodukter - blandt andet til nødhjælp - som fremstilles på Akafa i Svenstrup. Her kan der blive tale om flere nye job i den kommende tid, ligesom mejerigigantens produktion af mozzarellaost i Rødkjærsbro og fetaostproduktionen i Bislev har markedet med sig og viser gode takter. Ud over disse tre lokaliteter får mejerifolkene fra Aars chancen for nyt arbejde på Arlas mejeri i Hobro, hvorfra distributionen af frisk mælk foregår.