Sne på fortovet kan give bøde

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke får ryddet sneen af vejen i tide

Bo Nørgaard
Arkivfoto
7. januar 2016 17:38

SNE: Sneflokkene er begyndt at komme vrimlende, og ifølge DMI er der mere sne på vej. Når frosten bider sig fast, og der kommer sne og is, er der ingen vej uden om for husejeren. Så er det frem med sneskovl og kost, for lader man stå til, kan det blive dyrt, advarer GF Forsikring i en pressemeddelelse.

Nyfalden sne kan være et smukt syn. Derfor kan det også være fristende at lade sneen ligge, for det smelter på et eller tidspunkt, er der mange, der tænker.

- Men vælger man at lade sneen ligge, kan det få økonomiske konsekvenser, for det er grundejeren, der som udgangspunkt står med ansvaret, hvis nogen kommer til skade på ens grund, fortæller Riccardo Krogh Pescatori, kommunikationskonsulent hos GF Forsikring.

- Derudover risikerer man også en bøde for blot at være sløset med snerydningen. Skraldemanden og postbuddet kan også nægte at udføre deres arbejde, hvis de risikerer liv og lemmer, når de begiver sig ind på den sne- og isdækkede grund, tilføjer han.

Snefri fra 7-22

Loven siger, at man som privat grundejer skal sørge for at rydde fortovet så hurtigt som muligt, og man skal også sikre mod glat føre ved at salte eller sprede grus, så snart det begynder at blive glat.

I praksis er reglerne dog, at fortovet skal være frit for sne mellem klokken 7 om morgenen og 22 om aftenen. Om søndagen kan man sove lidt længere, for da skal fortovet være ryddet senest klokken 8.

Det kan ske, at man som husejer ikke har nået at snerydde eller sørge for at glatførebekæmpe tilstrækkeligt, og dermed er der risiko for at en gæst eller en forbipasserende kan falde og komme til skade.

Hvis en person glider og kommer til skade på det område, hvor man har snerydningspligt, skal husejeren kontakte sit forsikringsselskab og anmelde skaden.

- Lov ikke erstatning til den person, der er kommet til skade. Det er forsikringsselskabet, der skal vurdere, om man har overtrådt reglerne for glatførebekæmpelse og kan bebrejdes uheldet. Kan man det, vil forsikringen sørge for, at den tilskadekomne får erstatning, slutter Riccardo Krogh Pescatori.

10 gode råd

1. Følg med i vejrudsigten.

2. Sørg for at have en god sneskovl og kost parat.

3. Sørg for at have grus, salt, sneskovl og kost parat og ved hånden.

4. Grus eller salt aftenen inden nattens snefald eller islag.

5. Brug salt med omtanke. Ved saltlage bruger man betydeligt mindre salt, end hvis det bliver strøet ud med hånden.

6. En saltlage bestående af 1 del salt og 4 dele lunkent vand. Vejsalt er tungt opløseligt, så der skal røres hyppigt i blandingen, da saltet ellers falder til bunds. Vil man slippe for at røre så ofte, kan man anvende køkkensalt. Det er hurtigt opløseligt og kan bruges med det samme.

7. Fordel altid grus eller salt jævnt - det skåner overfladen og mindsker risikoen for glat føre.

8. Hvis sneen er skovlet op i en vold ude ved kørebanen, så husk at lave en gennemgang i snevolden på mindst én meters bredde, så postbuddet, skraldemanden og alle andre, der skal ind på grunden, kan færdes sikkert.

9. Som pensionist kan man flere steder få hjælp til at rydde sne og salte eller gruse. Kontakt kommunens socialforvaltning for oplysninger om eventuelle ordninger.

10. Tjek kommunens hjemmeside for regler om snerydning og glatførebekæmpelse

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...