Sne på solcellerne - hvad gør du?

Læs hvordan du holder elproduktionen kørende optimalt om vinteren

Bliver solcellerne dækket af sne, så findes der måder at optimere produktionen af el alligevel. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Bliver solcellerne dækket af sne, så findes der måder at optimere produktionen af el alligevel. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

NORDJYLLAND:Dit nye solcelleanlæg er kommet op, og du nåede med under den gamle nettomålerordning. Alt er således godt ... bortset fra den dyne af sne, der ligger på solcellerne og spærrer for solens sparsomme stråler.

Sneen skal væk, så elektronerne kan flyde frit, men hvordan?

I mange tilfælde løser problemet sig selv, hvis solen skinner. Der skal ikke ret meget sol på en smule solcellepanel til, før solen varmer panelet op, så det nederste lag sne smelter, og hele dynen glider af af sig selv.

Brug en kost

Men hvis ikke al sneen glider ned selv - for eksempel hvis en tagrende eller et udestuetag forhindrer sneen i at glide helt væk, så den dækker for det nederste af panelet, eller der er faldet rigtig meget sne - så må du give en hjælpende hånd.

Og det gør du bedst med en udendørs kost. Solcellerne er bygget til at være ude i alskens vind og vejr, så de kan sagtens holde til, at man børster sne væk fra dem. Den største risiko ved operationen er, at du formentlig skal op på en stige for at komme til med kosten, så her gælder det om at være forsigtig. Stiger, sne og glatte støvler kan være en farlig kombination.

Det du til gengæld IKKE skal gøre er at hælde varmt vand på solcellerne. I værste fald kan det få glasset i panelerne til at sprække, fordi det udvider sig meget hurtigt, når det bliver varmet op. Der må heller ikke bruges vand med opvaskemiddel på solcellerne.

Kilde: bolius.dk

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Afsløring: Ansatte risikerede at styrte i døden på kriseramt nordjysk teater
Luk