Udland

Snedige it-tyve snupper 255 millioner i kæmpe bankkup

Med falske hævekort gik de kriminelle fra hæveautomat til hæveautomat og tankede kontanter i 26 lande.

Snedige it-tyve snupper 255 millioner i kæmpe bankkup

Et netværk af cyberkriminelle har tømt flere bankkonti verden over for millioner af kroner i et omfattende it-kup. Tyveriet fandt sted i løbet af få timer, lyder det fra Brooklyn-anklageren i storbyen New York.

Det lykkedes de udspekulerede kriminelle at stjæle omkring 255 millioner kroner fra forskellige hæveautomater i 26 lande, og tyvene slog til over to omgange - sidst i december og i slutningen af februar.

Politiet i New York har foreløbig anholdt syv i sagen. De er alle sigtet for at skaffe sig ulovlig adgang til dataoplysningerne med henblik på svindel samt for hvidvaskning af penge.

En ottende mand, som er lederen af det kriminelle it-netværk, blev angiveligt dræbt for to uger siden, fortæller anklageren i Brooklyn.

- De sigtede og deres medsammensvorne deltog i et kæmpe bankkup, som nåede internettet, og strakte sig over hele kloden, siger anklageren Loretta Lynch.

- I stedet for våben og masker brugte dette kriminelle it-netværk bærbare computere og internettet, tilføjer hun.

Bankkuppet var velforberedt og længe undervejs. Først brugte professionelle hackere flere måneder på at skaffe sig adgang til forskellige kreditkortoplysninger, hvorefter de slettede grænsen for, hvor meget man kan hæve på kortene.

En række personer blev nu udstyret med de stjålne kreditkortnumre og pin-koderne, så de kunne lave falske hævekort og gå fra hæveautomat til hæveautomat og hive så mange penge ud af bankerne som muligt.

I alt blev der gennemført 4500 transaktioner i 20 lande fra pengeinstituttet Rakbank. Udbytte: Cirka 28 millioner kroner.

Anden del af it-kuppet blev dog langt mere lukrativ for de kriminelle. Her slog tyvene til mod Bank of Muscat, og i løbet af bare 10 timer sugede de omkring 227 millioner kroner ud af hæveautomater i 24 lande via i alt 36.000 transaktioner.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.