Udland

Snigende britisk nederlag i kamp om bankbonusser

EU-enighed om nye kapitalkrav til banker. Der er efterladt en kattelem for ikke at udstille britisk nederlag.

Snigende britisk nederlag i kamp om bankbonusser

Europæiske banker skal snart - måske allerede fra årsskiftet - til at leve op til nye EU-krav om, hvor meget og hvilken type kapital de skal have for at være godt polstret mod fremtidige kriser.

EU-landenes økonomi- og finansministre har på deres møde tirsdag i Bruxelles givet deres endelige politiske opbakning til kernen af det såkaldte kapitalkravsdirektiv, der var et af de helt store stridspunkter under det danske EU-formandskab sidste år.

Men ministrene undlader at sætte det endelige punktum for aftalen nu. Det vil først ske efter endnu et par ugers forhandlinger blandt EU-diplomater i Bruxelles.

Ifølge flere kilder tæt på forhandlingerne sker det for at give Storbritannien en symbolsk mulighed for at redde ansigt i en upopulær kamp for at bevare den britiske finanssektors særlige bonusordninger til de ansatte.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) beskriver det som, at "der udestår nogle tekniske ting", blandt andet om bonusser og tidsplanen for ikrafttrædelse.

Men hun levner ingen tvivl om, at sidste uges aftale med EU-Parlamentet står ved magt, så bankansattes bonusser som udgangspunkt højst kan være på 100 procent af lønnen. I særlige tilfælde 200 procent.

- Hvis der kan findes et teknisk hjørne, som gør briterne glade, så er jeg sikker på, at man vil finde det hjørne, siger Vestager.

Men hun og flere andre minder også om, at briterne ikke kan nedlægge veto i sagen. De kan blive stemt ned.

En central forhandlingskilde siger til Ritzau, at "vi vil prøve at hjælpe briterne - men vi behøver ikke at nå et resultat, som tilfredsstiller dem".

Den britiske finansminister George Osborne har på tirsdagens møde gjort det klart, at han ikke kan støtte kompromisset i dets nuværende form.

Men det irske formandskabs mødeleder, finansminister Michael Noonan, mener, at der er god fornuft i bonusloftet på baggrund af den rolle, alt for risikovillige banker har spillet under krisen.

- Der er eksempler på, at nogle bankansatte har løbet større risiko, fordi de er blevet betalt for det. Men nu er det nok. Vi er nødt til at sætte en stopper for det, siger Noonan.

I Danmark er der allerede et bonusloft på 50 procent af lønnen. Økonomiminister Vestager siger, at det vigtigste for hende på dét punkt har været at sikre, at Danmark får lov til at bevare sine skrappere krav.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.