Snowden har forladt Moskvas lufthavn

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden har fået lov til at forlade Moskvas lufthavn og er nu i Rusland

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden har fået lov til at forlade Moskvas lufthavn og er nu i Rusland. Arkivfoto: Scanpix / REUTERS / Glenn Greenwald / Laura Poitras/

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden har fået lov til at forlade Moskvas lufthavn og er nu i Rusland. Arkivfoto: Scanpix / REUTERS / Glenn Greenwald / Laura Poitras/

MOSKVA:Whistleblower Edward Snowden befinder sig i Rusland, efter at han har modtaget papirer, der gav ham lov til at forlade Moskvas lufthavn. Det fortæller repræsentanter fra lufthavnen.

Samtidig har han officielt modtaget status som flygtning i Rusland, hvor han har modtaget asyl gældende for et år, siger hans russiske advokat ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Snowden har forladt Sheremetyevos-lufthavnen. Han har lige fået papirer, der siger, at han har fået midlertidig asyl i Rusland gældende for et år, siger hans advokat Anatoly Kucherena, der har bistået Snowden med hans ansøgning om at opnå midlertidigt asyl.

En måned i transit

Den amerikanske afhoppede efterretningsmand Snowden har i over en måned opholdt sig i transitzonen i den internationale lufthavn i Moskva. Hans advokat fortæller videre på statsligt tv, at han netop har sendt ham til et sikkert sted.

- Jeg har lige sendt ham af sted, han er på et sikkert sted. Sikkerhed er en meget alvorlig sag for ham, siger Kucherena.

USA har tidligere forsøgt at overbevise Rusland om at udlevere Snowden, så han kan retsforfølges for at lække oplysninger om et verdensomspændende amerikansk overvågningsprogram, kaldet Prism. Siden har han løbende kommet med flere afsløringer af USA’s aktiviteter.

Gemte sig i Hongkong

Da aviserne Guardian og Washington Post bragte Snowdens første afsløringer, havde han gemt sig i Hongkong. Men da den tidligere britiske kronkoloni har en udleveringsaftale med USA, skyndte whistlebloweren sig at komme videre.

Derfor har han siden 23. juni opholdt sig i transitområdet i lufthavnen, hvortil USA lagde pres på sine europæiske allierede og fik lukket luftrummet, så den spionsigtede Snowden strandede.

Da det ikke var muligt at komme videre til de latinamerikanske lande, søgte Snowden derfor midlertidig asyl i Rusland. Både Venezuela, Bolivia og Nicaragua har indikeret, at de gerne vil modtage Snowden.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.