Sociale vitaminer ved kagebordet

Der er vitaminer i smil. Proteiner i samvær. Og noget der minder om livseliksir i at have nogle at dele interesser med. En erfaring mange gør sig i løbet af livet, men som kan blive glemt, når alderen bliver høj og den naturlige kontakt gennem arbejde, foreningsliv og familie mindskes.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Anna Lise Mogensen - siddende i midten - flankeret af søster Grethe Gundersen og kortmakkeren Niels Peter Sørensen. Foto: Per Kolind

På dagcenteret Solvang i Aars gjorde man tirsdag eftermiddag opmærksom på, at her har man netop de sociale vitaminer, som mange ældre savner i deres liv. Her var der åbent hus og godt 40 stole med tilhørende kaffekopper blev hurtigt besat. Og et kagebord af den slags som sukkerlystne tænder næsten kaster sig over af sig selv. Dem havde brugere af centret selv stået for at bage. og der var gået særdeles seriøst til værks med at skabe bagværk af høj kvalitet til nuværende og måske kommende bekendte. Hjælp at hente - Vi er et tilbud til alle ældre, især dem, der mangler noget netværk. Her kan man komme og få nogle oplevelser og møde andre, er visionen hos leder af Ældrecenter Solvang, Eva Grøn. Blandt andet vil man gerne aflaste ældre ægtepar, hvor den ene part er fysisk mere rask end den anden. Det er ikke mange skavanker, personalet ikke kan hjælpe på, mens der spilles kort, motioneres, snakkes eller noget andet. Også hun måtte bide i kagen, da både trofaste brugere, sjældnere gæster og nye nysgerrige kiggede forbi. Kan ikke undværes Værkstederne stod stille på dagen til fordel for kaffebordene, og munter harmonikamusik hjalp til at dreje humøret et par ekstra takker op. Det var nu næppe nødvendigt for Anna Lise Mogensen og Grethe Gundersen. De to søstre er flittige gæster på stedet og vil nødigt undvære det. - Jeg tror ikke jeg kan undvære det. Men nu er jeg også blevet alene. Jeg er kommet her siden 1996, fortæller 70-årige Anna Lise Mogensen, der kommer fra Skivum. Hun får hjælp af lillesøster Grethe, der også nyder at komme på stedet. Men at deltage i kortspillet ”Rakker” der er en Anna Lises yndlingsbeskæftigelser vil hun dog ikke. - Det spil har jeg vist set nok af, da vi var yngre. Det har jeg slet ikke lyst til, slår hun fast. Niels Peter Sørensen, 84 år og tidligere lastbilchauffør, spiller dog gerne. Men også alt muligt andet end ”Rakker”. - Desværre er der ikke andre her, der spiller skak. Det ville jeg ellers gerne spille. Var det ikke noget for dig at lære, spørger han Anna Lise. - Nej, det vil jeg ikke. Det må du få andre til, svarer hun venligt, men bestemt. Men Niels Peter Sørensen kan jo håbe, at der kommer en skakspiller ind ad døren en af dagene.

Breaking
Megastore vinger skal fremstilles i Aalborg: Investerer 300 mio. kr.
Luk