Socialforening ser intet kvantespring i satspuljeaftalen

Satspuljen sætter den rigtige retning, men når næppe i mål, vurderer formanden for Socialpolitisk Forening.

Med den netop indgåede satspuljeaftale afsættes der 250 millioner kroner til at finde ud af, hvilke sociale indsatser der virker.

Det er et "kvantespring for socialpolitikken", hvis man spørger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

Det er det rigtige fokus, men langt fra et kvantespring, lyder dommen imidlertid fra Knud Aarup. Han er formand i Socialpolitisk Forening, der arbejder på at fremme social retfærdighed:

- Hvis man virkelig skulle lave et kvantespring, så skulle man få sundhedsområdet, socialområdet og undervisningsområdet til at arbejde sammen.

Han nævner landets dagtilbud som et oplagt sted at tage fat:

- 98 procent af de tre- til femårige går i dagtilbud. Så vi har alle muligheder for at give børn en god start på livet, som gør, at man for alvor kan få løst problemerne med social mobilitet.

Knud Aarup forlod sidste år stillingen som direktør for Socialstyrelsen under Social- og Indenrigsministeriet med en sjælden embedsmandsopsang til centraladministrationen.

Han påpeger, at det er vigtigt, at de 250 millioner kroner i investeringsfonden ikke bliver et bureaukratisk monstrum.

- Gode initiativer kan sande til, fordi der simpelthen ikke er nok fokus på at få det gjort let og gelinde.

Spørgsmål: Tager du ikke sorgerne på forskud nu?

- Jo, jeg gør da så. Men det er, fordi jeg har været med i mange år og har set, hvordan tingene faktisk virker, siger Knud Aarup.

- Selve idéen om at give kommunerne bedre mulighed for at lære af hinandens initiativer er god. Men er det så det, der flytter den sociale mobilitet? Nej, det tror jeg ikke, vi kan nå med satspuljen.

De 250 millioner er en del af satspuljen, der fra 2017 til 2020 har fået afsat 943,3 millioner kroner. Men selv om initiativet dermed udgør over en fjerdedel af hele aftalen, rækker det ikke, mener Knud Aarup.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.