Udland

Socialister: Græsk regering dannes onsdag

Græsk koalitionsregering er ved at være på plads og kan præsenteres onsdag middag, siger Pasok-leder.

Socialister: Græsk regering dannes onsdag

De græske partier, der forhandler om at danne en ny regering, vil formentlig nå til enighed onsdag, siger den socialistiske partileder, Evangelos Venizelos.

- En regering skal dannes hurtigst muligt, siger han i en udtalelse på græsk tv.

- Som det ser ud nu, kan den blive dannet inden middag i morgen.

Venizelos tilføjer, at hans Pasok-parti vil støtte regeringen "helhjertet", men endnu ikke har besluttet sig for, hvilken rolle partiet skal spille i regeringen.

Det er ventet, at Pasok sammen med det mindre venstrefløjsparti Demokratisk Venstre vil støtte en koalition, der ledes af det konservative parti Nyt Demokrati, som vandt søndagens parlamentsvalg.

Den konstellation betegner Venizelos som "den eneste praktiske løsning", skriver nyhedsbureauet AFP.

Den konservative partileder, Antonis Samaras, står i spidsen for regeringsforhandlingerne under stort pres fra finansmarkederne og udlandet, der kræver at se handling fra Grækenland, så de planlagte reformer kan komme tilbage på sporet.

Den kommende regering skal forsøge at få styr på Grækenlands alvorlige økonomiske krise, ligesom den har sagt, at den ønsker at genforhandle betingelserne i den låneaftale, Grækenland har indgået med EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

Nyt Demokrati fik 129 af de 300 pladser i parlamentet, mens Pasok og Demokratisk Venstre har henholdsvis 33 og 17 pladser.

Valgets næststørste parti, venstrefløjskoalitionen Syriza, fik 71 mandater. Syriza er imod låneaftalen med EU og IMF og gik til valg på at skrotte aftalen helt og få en ny på bordet.

Den store opbakning til Syriza ses som tegn på den udbredte frustration, mange grækere føler over de massive nedskæringer og besparelser, Grækenland har været tvunget til at gennemføre for at få krisehjælp.

/ritzau/Reuters