Socialister: Juncker har serveretten

Socialisternes gruppeleder i EU-Parlamentet giver borgerlig kandidat førsteret til at blive kommissionsformand

27. maj 2014 17:59

Luxembourgeren Jean-Claude Juncker har fået rygdækning i Europaparlamentet til at forsøge at blive den næste formand for EU-Kommissionen.

Lederne af de politiske grupper i parlamentet beder efter et møde tirsdag formiddag i Bruxelles EU-landenes stats- og regeringschefer om at gå i dialog med Juncker om jobbet, fordi han er kandidaten fra det borgerlige EPP, som fik flest stemmer ved sidste uges valg til Europaparlamentet.

Den såkaldte formandskonference, der ledes af parlamentets socialdemokratiske formand, Martin Schulz, som selv kandiderer til jobbet, har holdt møde forud for en uformel middag tirsdag aften blandt EU-landenes stats- og regeringschefer.

Lederen af socialisternes og socialdemokraternes gruppe, Hannes Swoboda, gør det i en separat pressemeddelelse samtidig klart, at Juncker har serveretten - men ikke skal vide sig sikker på jobbet.

- Formandskonferencen beder Det Europæiske Råd (EU-landenes stats- og regeringschefer, red.) om at give Jean-Claude Juncker - kandidaten fra den største politiske gruppe i Europaparlamentet - et klart mandat til at indlede forhandlinger med de øvrige politiske grupper.

- Der er ingen grund til, at Det Europæiske Råd skal forsinke processen. Tiden er ikke til navlepilleri i Det Europæiske Råd.

- Tiden er til at give de proeuropæiske kræfter en chance for at besvare vælgernes bekymringer ved at præsentere et detaljeret arbejdsprogram for de kommende fem år, skriver Swoboda i en erklæring efter mødet i parlamentets formandskonference.

Swoboda gør det dog samtidig klart, at hans gruppe ikke på forhånd vil love at stemme for Juncker, når han kommer tilbage med sit arbejdsprogram, som, han siger, må rumme "klare prioriteter for jobskabelse og vækst gennem investeringer, et forslag til en omfattende migrations- og integrationspolitik samt effektiv bekæmpelse af skatteunddragelse".

- Jean-Claude Juncker får kun støtte fra S&D's gruppe, hvis han præsenterer et program, der besvarer de europæiske borgeres bekymringer, siger Swoboda.

Swoboda vil sammen med EPP's gruppeleder, Joseph Daull, overbringe erklæringen fra formandskonferencen til EU-præsident Herman Van Rompuy. Det er uklart, om et tidligere planlagt møde mellem Van Rompuy og parlamentsformand Schulz dermed er aflyst.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...