Udland

Socialister ligger til at vinde i Frankrig

Frankrigs vælgere stemmer ved sidste runde af parlamentsvalget. Præsident Hollandes socialister står til sejr.

Socialister ligger til at vinde i Frankrig

Anden og sidste runde af parlamentsvalget i Frankrig er gået i gang.

Når stemmerne ud på natten til mandag - eller måske lidt før - er talt op, vil præsident Francois Hollandes socialister og deres allierede formentlig have fået så mange stemmer, at de kontrollerer parlamentets underhus, Nationalforsamlingen.

Det siger meningsmålingerne i hvert fald. De giver Hollandes socialister mellem 287 og 330 af de 577 pladser i nationalforsamlingen.

De Grønne, der er allieret med Hollande, ventes at få 20 mandater.

Valget, som på europæisk niveau ventes at blive noget overskygget af parlamentsvalget i Grækenland, har også et andet spændingselement end flertal eller ej til Hollande på programmet.

Det er nemlig også en vigtig test for den højrenationale parti Den Nationale Front, der er kritisk over for såvel EU som indvandring.

I første runde af valget for en uge siden fik partiet, som ledes af Marine Le Pen, 13,6 procent af alle stemmer.

Ved forrige valg i 2007 fik partiet blot fire procent.

Le Pen siger, at resultatet bekræfter Den Nationale Front som Frankrigs "tredje politisk kraft" efter socialisterne og de konservative.

Valgsystemet er skruet sådan sammen, at partiet ikke nødvendigvis bliver repræsenteret trods opbakning fra over 13 procent af vælgerne.

Der er tale om valgkredse, hvor den kandidat med flest stemmer vinder, så her kan for eksempel 49,9 procent af stemmerne på en kandidat fra Le Pens parti være spildt.

Ved valgets første runde blev de to kandidater med flest stemmer i hver valgkreds fundet. I de kredse, hvor ingen kandidat fik over 50 procent af stemmerne, afgøres valget så søndag blandt de to førende politikere.

Marine Le Pen har udtrykt håb om, at partiet kan vinde en håndfuld mandater, herunder et til hende.

Meningsmålinger siger, at partiet ligger til tre pladser i Nationalforsamlingen.

/ritzau/AFP