Overenskomster

Søde sommerminder...

Postkort fra ferien i nær og fjern har altid været dejlige at modtage

9
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

"Vejen vi kørtegik langs stranden - gennem skibsvrag, hvoraf jeg, på en strækning af en mil talte seks..." skriver en af gæsterne - professor T. A Beccer - om sin tur langs stranden til Skagen. Foto: Tegning fra bogen.

SÆBY:Festlige billeder fra feriefronten - fra før verden gik af lave - det er omdrejningspunktet i Bent Hardervigs nye, flotte bog ”Sommerglæder”.

Og hvem har ikke siddet i efterårets skygge eller vinterens mørke og kulde og kigget sine fotoalbums igennem, set på sommerens pletskud fra feriefronten - og længtes efter solens varme stråler og de festlige feriedage.

Hardervigs bog viser en charmerende perlerække af billeder af sommerstemningen - set fra danskernes første feriedage.

Turistchefen fortæller

Bent Hardervig, der i mange år arbejdede i reklamebranchen, havnede ved lykkens sammentræf i Skagen for mange år siden.

- Jeg er oprindelig uddannet grafiker og efter mange aktive år i branchen i hovedstaden, fik jeg lige brug for et break. Tilfældet ville, at Skagen søgte ny turistchef, og jeg søgte stillingen - og fik den. Og fra 1970 tilbragte jeg 25 dejlige år i jobbet. Da jeg var en hurtigsnakker fra djævleøen skulle skagboerne lige se mig an, men vi fandt hurtigt hinanden, fortæller Bent Hardervig med et stort smil.

Efter at han blev pensioneret, har han skrevet flere bøger - og senest nu altså ”Sommerglæder”.

Charmerende somre

- Jeg har researchet både på den traditionelle måde - altså f.eks. på Det Kongelige Bibliotek - og på mange utraditionelle måder. Jeg begyndte bl.a. at gå på loppemarkeder og fandt et utal af fantastiske sommerferiebilleder i papkasserne under boderne. Sikken rigdom af spændende fotos - så der gik sport i at sikre sig en masse gode fotos, for det måtte jeg skrive en bog om, fortæller Hardervig.

I hans bog er det ikke billeder taget udefra - af professionelle fotografer, men ”indefra”, der er i centrum.

Ferien - set indefra

- Billederne i bogen er netop baseret på kilder, der er ganske anderledes end man ellers ville benytte, hvis man laver sådan en bog. Materiale adskiller sig fra de mere officielle arkiver, der ofte består af professionelle fotografer, der fotograferer badegæsterne. Her er det private, nære billeder af hinandens familiemedlemmer, der sætter dagsordenen. Det er ”vores” ferie set indefra - i stedet for udefra. Det er netop de billeder, man viser frem i albummet hjemme i vinterkulden. Og disse billeder er festlige, folkelige og muntre, fordi de ferierende netop turde joke, hoppe og være naturlige i forhold til deres fotograf, der jo selvfølgelig også tilhørte familien. fortæller Bent Hardervig.

Pæne piger - skrappe tanter

I bogen er der også privatbilleder af nogle stive madammer, der helt sikkert havde til opgave at sørge for, at borgerskabets pæne døtre nu også holdt sig ”pæne”.

- Om sommeren på ferien var det ligesom f.eks. underforstået, at borgerskabet kunne opføre sig lidt anderledes - mere let til bens, frigjort og emanciperet. Og det var ikke ukendt, at en stramtandet tante med en lang søkikkert holdt øje med, at familiens smukke døtre opførte sig ordentligt - også i bølgerne, fortæller forfatteren.

Han har svært ved at lægge skjul på, at det har været fornøjeligt og underholdende at arbejde med bogen.

- Bogen har givet mig indsigt i en ny verden, jeg ikke kendte meget til. En verden, der endnu ikke havde mistet sin uskyld. Det har været et herligt frikvarter fra vores egen tid, og det har egentlig også lært mig, at vi måske har tabt lidt af vores troskyldighed. En egenskab, der gav datidens ferieliv stor charme. Dengang var ferielivet også præget af et stampublikum. Det var et fåtal - ofte kun borgerskabet, der havde den økonomi, der skulle til for at holde ferie. Til gengæld vendte familierne tilbage til deres stamhotel år efter år - i generationer, afslører han.

Masser af marmorkage...

Hardervig har haft mange kilder til bogens historier - en stor del af kildematerialet er kommet fra feriehotellernes og pensionatets stuepiger, hvis døtre igen var stuepiger på de samme steder. Bogen handler om det ferieliv, der blev levet i perioden 1880-1938 - lige før anden verdenskrig, og altså inden ferieloven var en realitet i 1938.

- Jeg har haft rigtig mange hyggelige og charmerende samtaler med disse gamle stuepiger, der har fortalt om, hvad der foregik blandt publikum på feriefronten i de somre, de arbejdede på hoteller og pensionater. Det er blevet til rigtig mange kopper kaffe og rigtig meget marmorkage i selskab med disse herlige, dejlige kvinder, der stadig besidder datidens charme og ynde. Samtidig har det givet hele billedsamlingen en autenticitet, fordi alle disse mennesker kommer indefra med deres historier. Det er ikke billeder og historier fortalt udefra, slutter Bent Hardervig.

Tilbage er kun at sige, at alle bør gå om bord i dette fine dokument fra sommertiden, der på charmerende vis giver et dejligt billede af ferier i hele Danmark - ikke mindst i Nordjylland - set i feriegæsternes optik.

Åbn ”Sommerglæder” - og lad stemningen indfinde sig.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Dalle Valle i Aalborg konkurs
Luk