Sødt industrieventyr i Vrå

Fynbo Foods har på bar mark skabt 30 job og millioneksport på to år - køber industrihuset og fordobler

VRÅ:Midt i al mistrøstighed er der også godt nyt fra nordjysk erhvervsliv. Marmeladefabrikken Fynbo Foods A/S etablerede sig på bar mark i Vrå i 2002. På mindre end to år er der skabt 30 arbejdspladser, der står Fynbo marmelade i alle danske butikskæder, fabrikken har købt sine bygninger og udvider nu til det dobbelte. Opskriften? Tag en leder med iværksætterånd og brancheerfaring, og tilsæt et lokalt pengeinstitut med vilje til aktivt at fremme sin egns udvikling. Richard Fynbo var i 17 år ansat på det tidligere Vendelbo Marmelade i Tårs - i 80-erne også en iværksættervirksomhed. Han havde ansvaret for produktion og marketing, men besluttede efter flere ejerskifter at begynde for sig selv. - Jeg spurgte hos Sparekassen Vendsyssel i Vrå, om den ville opføre et industrihus, som vi kunne leje. Om fredagen var jeg til møde. Mandag havde sparekassen bestyrelsesmøde. Tirsdag morgen fik jeg ja fra direktør Vagn Hansen, fortæller han. Bygningen blev opført hen over sommeren 2002 og stod klar til indflytning i august. Omsætningen første år var 8 mio. kr. I år når man 50 mio. kr. - Det er gået forrygende, og nu er de fysiske rammer for små. Vi bliver nødt til at udvide. Det er en milepæl, og vi har gjort op, at det vil være en fordel selv at eje bygningerne, fortæller Richard Fynbo. Men muligheden for at leje sig ind i de første år har været afgørende for, at virksomheden kunne få en ordenltig start, understreger han. Virksomheden har af sparekassen købt ejendomsselskabet, som ejer bygningerne, og Vagn Hansen glæder sig over, at man valgte at engagere sig så stærkt i den ny virksomhed. Det er usædvanligt, at et pengeinstitut selv er bygherre på et industrihus. - Vores motiv har udelukkende været at bidrage til skabe nogle lokale arbejdspladser, og det er lykkedes over al måde, konstaterer han. - Og vi har jo det selvejende pengeinstituts styrke - vi skal ikke tjene penge til nogen aktionærer, tilføjer han. De penge, der nu bliver frigjort med Fynbo Foods' køb af bygningerne, er sparekassen indstillet på skal bruges til tilsvarende initativer i lokalområdet. 400 søgte seks job Fabrikken begyndte med fem medarbejdere. Nu er der en god snes ansatte, og med udvidelsen vil man nå 30. Der er netop søgt seks medarbejdere til produktionen. Interessen illustrerer det alarmerende behov for at skabe nye nordjyske arbejdspladser. 400 mennesker reagerede på annoncen i den lokale ugeavis. I to dage kimede telefonerne på fabrikken uafbrudt, og ansøgerne stod i kø. - Det kom bag på os, erkender Richard Fynbo. Fabrikken har samtlige danske dagligvarekæder som kunder og har eksport-projekter i gang i 30 lande - mere end halvdelen af produktionen på 25 mio. kg går til eksport. Marmeladeproduktion er ikke højteknologi. Basalt set køber man nogle bær og noget sukker, koger det sammen, hælder på glas - og sælger. Og der er producenter nok. Alligevel er Fynbo Foods slået igennem i mængden, dels under eget varemærke, dels i kæders "private labels". - Prisen er vigtig, kvaliteten skal være i orden, og man skal være en troværdig samarbejdspartner, forklarer Richard Fynbo, der er meget bevidst om ikke at gøre sig afhængig af nogle få store indkøbere. Når de store indkøbere vælger leverandør, kan få øre i prisforskel gøre udslaget. - Rigtig indkøb og rationel drift er vigtigt, og vi har formået at gøre det lige så godt som vore konkurrenter, konstaterer han. Basiserhverv muligt Lønomkostningen spiller også ind, men den udgør faktisk kun nogle få pct. af den samlede pris, og det er reelt kun den del, der kan spares på ved at flytte produktionen til for eksempel Østeuropa, siger han. Fynbo Foods er dermed et vidnesbyrd om, at også en produktion, der i princippet er lavteknologisk og hører til i samme ende af samfundsøkonomiens værdikæde som landbrug og fiskeri, kan eksistere og trives i Danmark. Men der er elementer af højteknologi i produktionen. I det tætpakkede produktionslokale klarer en robot det tunge og trælse arbejde med at løfte glas fra samlebånd til paller. Med udvidelsen kommer der yderligere et antal robotter, én på hver produktionslinje. Byggeriet, der skal stå færdigt til maj, giver fabrikken ekstra 1200 kvadratmeter, næsten en fordobling, til produktion, lager og fryserum. Kapaciteten tredobles, så virksomheden kan håndtere en omsætning på en kvart milliard kroner. Og det er tiltrængt. Produktionen foregår i toholdsskift, samt om lørdagen, 40 tons om dagen. Kl. et om natten er lageret stopfyldt. Billedet af en succes.