Søfart: Sverige vil kopiere Danmark

Svenske rederier med handelsskibe flytter til Danmark - nu vil Sverige redde stumperne.

Søfart: Sverige vil kopiere Danmark

Mens svenskerne sænker selskabsskatten til 22 procent og tvinger Danmark med, gafler Danmark til gengæld svenske rederier.

Fem svenske coaster-rederier har over de senere år forladt de blå-gule farver og er flyttet over Øresund til Danmark. De bliver angiveligt senere fulgt af større fragtskibe fra rederiet Stena.

Det siger vicedirektør i Danmarks Rederiforening, Jan Fritz Hansen.

- Der er ikke gode vilkår, at drive fragtskibe på i Sverige. Ud over de mindre svenske coaster-rederier, der er flyttet til Danmark, vil flere komme til, siger Jan Fritz Hansen til Ritzau.

Dertil kommer, at Sverige også har mistet to andre rederier, der er købt op af Mærsk-rederier, blandt andet rederiet Broström, der blev opslugt af Maersk Tankers og skibene flyttede ind i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS).

Men Sverige forsøger nu at rette op og redde stumperne af den hensygnende søfartsnation.

- Da jeg startede i søfartserhvervet for 30 år siden, var Sveriges handelsflåde 50 procent større end den danske handelsflåde. I dag er der stort set ingenting tilbage, Sverige er stort set væk fra det søfarts-mæssige landkort, siger Jan Fritz Hansen.

Den svenske regering har fået udarbejdet rapporter om, hvad der kan rette op på søfartserhvervet. Men Jan Fritz Hansen vurderer, at det er i 12 time eller senere.

- De har udarbejdet planer, der minder om de danske, men selv om de får rammebetingelser efter international standard som de danske vilkår, vil det være op ad bakke.

- Det, der er forsvundet, vil være svært at få tilbage igen, der skal mere til end de ordninger med internationalt skibsregister og tonnageskat, som er godkendt af EU, siger Jan Fritz Hansen, der har været i Stockholm og fortælle svenskerne om de danske vilkår.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.