Frederikshavn

Søn: - Min far blev udsat for omsorgssvigt

En 99-årig mand fra Frederikshavn endte på sygehuset med blandt andet blodforgiftning og væskemangel - socialudvalget har nu bedt om en redegørelse

Formanden for socialudvalget, Jørgen Tousgaard (S), vil nu have en redegørelse af forløbet.

Formanden for socialudvalget, Jørgen Tousgaard (S), vil nu have en redegørelse af forløbet.

FREDERIKSHAVN:Sidste torsdag blev en 99-årig mand fra Frederikshavn, der bor i eget hus, indlagt på Sygehus Vendsyssel i Hjørring.

Det var en årvågen nabo til den ældre mand, der ringede efter en ambulance.

Den 99-årige mand havde blod på tøjet efter et fald, og en undersøgelse på sygehuset viste, at han havde feber, samt at han led af væskemangel og blodforgiftning.

Problemet er, at han samme dag sent på eftermiddagen havde haft besøg af en hjemmehjælper fra Frederikshavn Kommune.

Hjemmehjælperen skal blandt andet tage hånd om, at den ældre mand spiser og får noget at drikke.

Men i følge Jesper Brøndum Bech, der er søn af den 99-årige mand, var hjemmehjælperen den pågældende dag kun hos faren i cirka ét minut.

Hverken mad eller væske

- Det viste sig senere, at min far slet ikke havde rørt hverken mad eller væske. Han har altså ikke fået hjælp til at spise eller drikke. Hjemmehjælperen havde heller ikke observeret, at min far havde feber og var ”usammenhængende”, hvad jeg finder højst besynderligt. Min fars nabo kunne imidlertid med det samme se, at der var noget galt og ringede straks efter en ambulance. Jeg mener helt klart, at min far blev udsat for omsorgssvigt, fortæller Jesper Bech, der ikke ønsker at få farens navn frem.

NORDJYSKE er imidlertid bekendt med navn og adresse på den ældre mand.

Jesper Bech har nu indberettet sagen til Frederikshavn Kommune.

Vanskelig opgave

- Jeg er velvidende om, at det kan være en vanskelig pædagogisk opgave at motivere en ældre mand til at spise og drikke. Men opgaven kan i hvert fald ikke lade sig gøre på under et minut. Hjemmehjælperne har ganske enkelt alt for travlt, siger Jesper Bech, der over en længere periode har oplevet, at servicen i hjemmeplejen er ”skredet”.

Snart hundrede år

- Selv om min far snart fylder hundrede år, så er han rigtig velfungerende, hvis han bare får den pleje, der skal til. I begyndelsen var jeg rigtig tilfreds med plejen. Men senere begyndte servicen at falde fra hinanden, og nu er der nærmest tale en ”svingdør”, hvor min far får besøg af rigtig mange forskellige hjælpere, siger Jesper Bech, der for nogle uger siden talte med en kommunal leder om problemerne.

Samtalen havde dog ikke den store effekt, og derfor har Jesper Bech som nævnt været nødsaget til at skrive en indberetning for at råbe de ansvarlige op.

- Nok er nok. Min far skal ikke længere stå model til, at han ikke kommer i bad, og at hjemmehjælperen ikke har tid til at tjekke, om han spiser, drikker eller er syg. Samtidig vil jeg gerne have, at politikerne diskuterer, om man virkelig ønsker sig det her niveau i hjemmeplejen i Frederikshavn Kommune, siger Jesper Bech.

Formanden for socialudvalget i Frederikshavn Kommune, Jørgen Tousgaard (S), oplyser, at han har bedt om en redegørelse i sagen, og at redegørelsen bliver forelagt på mødet i socialudvalget i næste uge.

- Der skal ingen tvivl være om, at hvis der har været en ansat inde og tilse en gammel mand med feber uden at gribe ind, så er det ikke godt nok. Og det er heller ikke godt nok, hvis den pågældende mand kun har fået et minuts opmærksomhed. Sådan som den her sag foreligger, må vi sikre os fremadrettet, så den slags ikke sker igen, siger Jørgen Tousgaard, der ikke har yderligere kommentarer, før socialudvalget har holdt møde.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.