EMNER

Sønderhå-Hørsted køber huse op

Sønderhå-Hørsted Invest vil aktivt imødegå spekulanters opkøb af ejendomme.

- Det gælder om at få lokale midler til at arbejde til gavn for lokalsamfundet, siger Jørgen Jørgensen, der som bestyrelsesmedlem i  Sønderhå-Hørsted Invest aps er ansvarlig for det nye initiativ med at opkøbe ejendomme som dette hus på Hørstedvej. Foto: Klaus Madsen.

- Det gælder om at få lokale midler til at arbejde til gavn for lokalsamfundet, siger Jørgen Jørgensen, der som bestyrelsesmedlem i Sønderhå-Hørsted Invest aps er ansvarlig for det nye initiativ med at opkøbe ejendomme som dette hus på Hørstedvej. Foto: Klaus Madsen.

Landsbybeboerne i Sønderhå og Hørsted vil selv bestemme, hvem der skal flytte til området, og i hvert fald ønsker de ikke at byde boligspekulanter indenfor i fællesskabet. Sønderhå-Hørsted Invest har derfor opkøbt sit første hus - i et aktivt forsøg på at imødegå spekulanters opkøb af ejendomme. - Hovedsigtet er, at vi vil prøve at få indflydelse på lokalsamfundets udvikling og tiltrække børnefamilier, siger Jørgen Jørgensen, der i øvrigt er formand for Sønderhå-Hørsted Friskole. Lige i øjeblikket står seks-syv huse tomme i området, og skrækscenariet er, at en spekulant vil købe dem op og udleje til ressourcesvage personer - eller simpelthen udelukkende går efter en kapitalgevinst. Det er især på Mors et udbredt fænomen. Selskabet Sønderhå-Hørsted Invest er et selskab med 70 anpartshavere. Det blev stiftet for et par år siden med henblik på at holde gang i dagligvarebutikken i Sønderhå. Det lykkedes ikke, men ejendommen er dog lejet ud til to forretningsdrivende og så er en lejlighed på første sal lejet ud. Jørgen Jørgensen fik så ideen med at få de lokale midler til at arbejde på en ny måde til fordel for lokalsamfundet, og generalforsamlingen har godkendt opkøb af huse. Det nyanskaffede hus på Hørstedvej 70, 100 kvadratmeter til 300.000 kroner, er ledigt 1. april, og så vil Sønderhå-Hørsted Invest restaurere det og leje det ud. Eventuelt med forkøbsret. - Nu vil vi prøve ideen af og vise, at vi er der, siger Jørgen Jørgensen. lone.laerke.krog@nordjyske.dk