Søren Espersen frygter svækket Trump efter retssager

Donald Trump risikerer rigsretssag, mener DF og S. Udenrigsminister vil derimod ikke kommentere anklager.

Den amerikanske advokat Michael Cohen erklærede sig tirsdag skyldig i at bryde loven om bidrag i valgkampen. Cohen var i mange år præsident Donald Trumps nærmeste rådgiver. Foto: Mary Altaffer/Ritzau Scanpix

Den amerikanske advokat Michael Cohen erklærede sig tirsdag skyldig i at bryde loven om bidrag i valgkampen. Cohen var i mange år præsident Donald Trumps nærmeste rådgiver. Foto: Mary Altaffer/Ritzau Scanpix

Der er uhørt stærkt pres på USA's præsident, Donald Trump, som undersøges for ulovlige forbindelser til Rusland i valgkampen i 2016.

Det mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

- Jeg er ikke ekspert i amerikansk statsjura. Det ved jeg ikke meget om. Men jeg forstår på dem, der har forstand på det, at dette er en meget alvorlig situation for præsidenten, siger Søren Espersen.

Tirsdag blev Trumps to tidligere betroede ansatte kendt skyldige i økonomisk kriminalitet.

Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort blev kendt skyldig i svindel med skat og banker og for ikke at oplyse om sin udenlandske bankkonto.

Kendelsen ses som den hidtil største sejr for specialanklager Robert Mueller. Han undersøger, om der var forbindelse mellem Trumps kampagnestab og Rusland.

Tirsdag erklærede Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen, som i mange år var hans nærmeste rådgiver, sig skyldig i skattesvindel og ulovlige bidrag i valgkampen.

Michael Cohen forklarede under ed, at Trump beordrede ham til at begå en forbrydelse, da Cohen i 2016 betalte to kvinder for at tie om deres seksuelle forhold til Trump. Præsidenten afviser, at han havde et forhold til kvinderne.

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, mener, at Trump risikerer en rigsretssag, hvis Demokratene vinder flertal i Kongressen ved midtvejsvalget til efteråret.

- Hvis de undersøgelser, som ikke mindst Robert Mueller er i gang med, viser, at Trump har gjort noget kriminelt, så risikerer han en rigsretssag, siger Nick Hækkerup:

- Men det kræver, at Demokraterne får flertal, eller nogle fra Republikanerne stemmer sammen med dem.

Også Søren Espersen peger på en mulig rigsretssag.

- De ting, der kommer frem, er så belastende for præsidenten, at det er meget svært at se, hvordan han skal undgå en rigsretssag, siger Søren Espersen.

Det svækker også USA udadtil, når der rejses så alvorlige anklager mod præsidenten, mener han.

Nick Hækkerup finder det bekymrende, hvis Rusland blander sig i USA's valg og andre vestlige valg.

- Det er også dybt bekymrende, hvis vi har en amerikansk præsident, som i et eller andet omfang har snydt sig til sin valgsejr, siger Nick Hækkerup.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vil ikke kommentere anklagerne mod Trump.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.