To markante ministre går af

Søren Pind stopper som minister og forlader dansk politik. Esben Lunde Larsen stopper som minister

Søren Pind (V) stopper som uddannelses- og forskningsminister og forlader dansk politik, efter at han var tæt på jobbet som chef for Det Kongelige Teater, skriver Berlingske.  Arkivfoto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Søren Pind (V) stopper som uddannelses- og forskningsminister og forlader dansk politik, efter at han var tæt på jobbet som chef for Det Kongelige Teater, skriver Berlingske. Arkivfoto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

POLITIK:To Venstre-ministre meddelte tirsdag aften, at de forlader deres post.

En af Danmarks mest markante politikere, Søren Pind (V), stopper som uddannelses- og forskningsminister og forlader også dansk politik.

Partifællen Esben Lunde Larsen stopper som miljø- og fødevareminister, men fortsætter i Folketinget til næste valg. Det skriver han på sin Facebook-side.

Søren Pind siger farvel, efter at han var tæt på jobbet som chef for Det Kongelige Teater.

- Jeg føler mig tømt. Jeg har kæmpet med hver en fiber i min krop for dét, jeg troede på i alle år. Jeg har brugt enorme kræfter på det, og jeg mangler den sidste sultne energi, siger Søren Pind til Berlingske.

Pind bekræfter dermed for første gang, at han var en del af slutspillet om den prestigefyldte post i spidsen for Danmarks nationalscene. Jobbet som chef for Det Kongelige Teater endte med at gå til Kasper Holten.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) stopper som minister, men fortsætter i Folketinget til næste valg. Det skriver han på sin facebook-side. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) stopper som minister, men fortsætter i Folketinget til næste valg. Det skriver han på sin facebook-side. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Kort efter udmeldingen fra Søren Pind skrev Esben Lunde Larsen på Facebook, at han stopper som minister.

- Efter i næsten 13 år at have været politiker som henholdsvis byrådsmedlem, viceborgmester, folketingsmedlem og minister har jeg meddelt statsministeren, at jeg ikke ønsker at genopstille ved næste folketingsvalg.

- Jeg har derfor stillet min ministerpost til rådighed, så statsministeren kan sætte det hold, som skal føre Venstre - og regeringen - til sejr ved næste valg, skriver Lunde Larsen på det sociale medie.

Han udtræder dermed af regeringen, men fortsætter som medlem af Folketinget.

Statsministeriet oplyser, at der præsenteres nye ministre og overdrages ressortområder onsdag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) takker begge for deres flotte indsats.

Søren Pind ventes at blive erstattet i Folketinget af Martin Geertsen.

Søren Pind uddyber i interviewet, at han nok havde stillet op til et formandsvalg, hvis nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var gået i 2011.

Men "alt handler om timing".

- Jeg kan da huske, at da vi gik af i 2011, var jeg både udviklingsminister og integrationsminister, og hvor vi lå rigtig godt til i målingerne.

- Det var på det tidspunkt på ingen måde utænkeligt, at det kunne blive sådan. Men det er klart, at så blev strukturerne pludseligt låste, siger han.

Han uddyber, at han forventer, at finansminister Kristian Jensen (V) bliver formand efter Lars Løkke Rasmussen. I 2011 var Kristian Jensen og Søren Pind begge favoritter til at blive næstformand for partiet.

Søren Pind blev for alvor kendt, da han i 1994 bragede ind på rådhuset i København og fire år efter blev bygge- og teknikborgmester. Men overborgmester blev han aldrig.

I 2003 præsenterede Søren Pind med 12 andre Venstre-folk ti liberale teser, som krævede en mere liberal profil. Det sendte chokbølger gennem partiet, og mange afskrev Pind i kølvandet på det.

Siden blev den cand.jur.-uddannede politiker dog i 2011 først minister for udviklingsbistand siden integrationsminister, justitsminister og til sidst uddannelses- og forskningsminister.

Søren Pind har skrevet flere bøger og er foruden sin kærlighed til den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan desuden kendt som en habil sanger.

Hvad den nærmeste fremtid byder på, ved han ikke, ud over at han vil skrive og bruge tid på sine to børn.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.