Frederikshavn

Søværnet sender ordre til Litauen

Orskov Yard er blevet valgt fra på trods af tradition for at danske krigsskibe får eftersyn foretaget i Danmark

Lars Fischer er teknisk direktør på Orskov Yard. Han er ikke bekendt med, at søværnet tidligere har fået lavet hovedeftersyn på dets store skibe i udlandet. Foto Henrik Louis

Lars Fischer er teknisk direktør på Orskov Yard. Han er ikke bekendt med, at søværnet tidligere har fået lavet hovedeftersyn på dets store skibe i udlandet. Foto Henrik Louis

FREDERIKSHAVN:Fregatten Niels Juel skal gennemgå et serviceeftersyn på et litauisk værft og mod sædvane ikke i Danmark. Det har teknisk direktør på Orskov Yard Lars Fischer netop fået at vide.

Orskov Yard har også budt ind på opgaven, men er blevet valgt fra.

- Opgaven har været i EU-udbud, og vi har fået en melding fra søværnet om, at man har foretaget en evaluering af de indkomne bud, og at værftet i Litauen er billigere, end vi er på Orskov Yard, oplyser Lars Fischer.

Fregatten Niels Juul har ligesom de to andre fregatter i søværnet basehavn i Korsør.

- Opgaven på Niels Juel ville have givet beskæftigelse til 100 mand i 14 dage på Orskov Yard.

I følge Lars Fischer er det første gang, at det danske forsvar vælger et udenlandsk værft til et hovedeftersyn, sådan som det nu er sket med fregatten Niels Juel.

- Hidtil har holdningen været, at service på søværnets skibe foregår i Danmark, forklarer den tekniske direktør på Orskov Yard Lars Fischer.

Han tilføjer, at den nye kurs, gør ekstra ondt i en tid, hvor danske værfter har det hårdt.

- Vi er ramt af de lave oliepriser og den deraf følgende afmatning i offshorebranchen.

Orskovs ledelse vil sammen med deres faglige organisation Danske Maritime tage sagen op politisk.

- Vores klare indtryk har været, at den politiske hensigt fra alle var, at danske værfter fortsat skulle have opgaverne med eftersyn på de danske krigsskibe. Andre lande har også givet opgaver med deres søværns skibe til deres egne værfter.

Hos 3F i Frederikshavn har meddelelsen fået faglig sekretær Erik Jensen på barrikaderne.

- Hvad har søværnet gang i?

Erik Jensen tror ikke på, at opgaven kan gøres billigere i Litauen, når regnestykket gøres op.

- Tænk på alle de udgifter, der kommer oveni, når danskere, som kender fregatterne skal til at rejse til Litauen. I stedet kunne de i praksis nøjes med at køre fra flådestationen i Frederikshavn over til Orskov, siger Erik Jensen, som også vil tage fat i politikerne først og fremmest socialdemokraten Bjarne Laustsen, der er valgt i Frederikshavn-kredsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.