Udland

Søvndal: Assad er desperat og presset

Den syriske præsident Assads sprogbrug afslører en i stigende grad presset mand, mener Villy Søvndal.

Søvndal: Assad er desperat og presset

Syriens præsident, Bashar al-Assad, viser tegn på desperation, når han siger, at hans land befinder sig i en krig, som han vil sætte alt ind på at vinde.

Det mener den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der betragter Assads sprogbrug som endnu et tegn på, at den syriske præsident ikke er indstillet på at samarbejde og overholde sine internationale forpligtigelser.

- Jeg tager Assads melding som tegn på, at han er desperat, skriver Villy Søvndal i en kommentar til Ritzau.

- Presset øges og tilslutningen viger. Så sent som denne uge har vi set frafald fra hæren, der ikke længere vil medvirke til nedslagtningen af den syriske befolkning.

Tirsdag sagde Assad under et møde med sin nye regering, at Syrien befinder sig i en "krigstilstand", og at "al politik og al styrke må sættes ind for at sikre sejren".

Dermed tyder intet på, at styrets håndtering af krisen i landet vil blive mindre hårdhændet.

I de seneste uger er antallet af dræbte steget støt, og alene tirsdag blev mindst 116 mennesker dræbt rundt om i Syrien, viser en opgørelse fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Dødsofrene var 68 civile, 41 regeringssoldater og syv oprørere, siger organisationen.

Samtidig rykkede kampene tættere på hovedstaden Damaskus. Der var meldinger om sammenstød mellem syriske regeringssoldater og væbnede oprørere i nogle af forstæderne.

- Ingen kan være tjent med en syrisk nedsmeltning og borgerkrig - og da slet ikke det i forvejen hårdt prøvede syriske folk. Assad må se realiteten i øjnene og træde til side, så vi kan få genskabt en smule håb og tro på fremtiden i Syrien, siger Søvndal.

USA mener, at præsidenten er ved at miste grebet om situationen i landet.

- Flere fremtrædende militære ledere er deserteret til Jordan og Tyrkiet, og jeg ser det som et tegn på, at regimet er ved at miste kontrollen, siger Jay Carney, talsmand for Det Hvide Hus.

Carney tror dog, at Assad vil klamre sig til magten koste, hvad det vil. Han peger på en nylig nedskydning af et tyrkisk militærfly som et tegn på, at magthaverne i hovedstaden, Damaskus, er klar til at bruge alle midler.

/ritzau/