Udland

Søvndal: Bortførte FN-folk skal frigives øjeblikkeligt

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fordømmer på det kraftigste bortførelsen af 21 FN-observatører i Syrien.

Søvndal: Bortførte FN-folk skal frigives øjeblikkeligt

Det tjener ikke det syriske folks sag, at en gruppe oprørere har taget 21 FN-observatører til fange nær Golanhøjderne i Syrien.

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF), som fordømmer gidseltagningen.

- Jeg fordømmer på det kraftigste gidseltagningen af de 21 FN-observatører i Syrien. FN's folk skal kunne arbejde frit i de områder, hvor de er sat ind, og vi må kræve af gidseltagerne, at de sætter observatørerne fri, siger Villy Søvndal i en skriftlig udtalelse.

Udenrigsministeren bekræfter, at der hersker tvivl, om hvem der har taget FN-observatørerne som gidsler. En oprørsgruppe, der kalder sig Yarmouks martyrer, har sagt, at den står bag bortførelsen.

- Vi har ikke præcis viden om, hvem der står bag gidselaktionen, men de første indikationer går på, at der er tale om en mindre gruppe, der har handlet på egen hånd og ikke i koordination med den frie syriske hærs centralkommando, konstaterer Søvndal.

Udenrigsministeren forventer derfor, at den syriske opposition vil lægge pres på gidseltagerne, så FN-observatørerne snarest kan blive sat fri.

De syriske oprørere kræver, at styrker fra præsident Bashar al-Assads militær trækker sig ud af området, før de vil frigive FN-konvojen. Oprørerne siger dog, at de ikke vil skade de tilbageholdte FN-folk.

- Oprørerne ønsker, at den syriske hær og kampvogne trækker sig tilbage fra området, siger Rami Abderrahman fra Det Syriske Observatorium for menneskerettigheder, som er en britisk baseret aktivistgruppe.

Rami Abderrahman talte torsdag morgen med en talsmand for oprørerne, der understregede, at FN-observatørerne ikke var taget som gidsler - men blot opholder sig som "gæster" i landsbyen.

Byen ligger en kilometer fra det sted, hvor FN har overvåget en våbenhvile mellem Syrien og Israel siden 1974 i den såkaldte Undof-mission.

De 21 observatører er ifølge diplomatkilder alle fra Filippinerne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.