Udland

Søvndal efter skyderi: Helt færdig med Assad

Præsidenten har ingen plads ved bordet i det internationale samfund i fremtiden, siger udenrigsministeren.

Søvndal efter skyderi: Helt færdig med Assad

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er helt færdig med Syriens præsident, Bashar al-Assad, efter en blodig massakre onsdag i landsbyen Mazraat al-Qubeir og et voldsomt skyderi mod FN-observatører torsdag.

- Assad-regimet har hovedansvaret for situationen i landet og et angreb på FN’s observatører falder i sidste ende tilbage på Assad og den voldelige udvikling i landet, siger Villy Søvndal (SF)

- Assad vil - selv hvis volden dæmpes - ikke have nogen plads ved bordet i det internationale samfund i fremtiden. Så også i den forstand har Assad mistet al legitimitet, siger udenrigsministeren.

Udmeldingen fra Villy Søvndal kommer efter, at FN's observatører i Syrien torsdag er blevet forhindret i at nå frem til landsbyen Mazraat, hvor aktivister melder mindst 55 døde i en massakre.

- Jeg må på det skarpeste tage afstand fra situationen i Syrien. Det er helt uacceptabelt, at der er blevet løsnet skud mod FN’s udsendte, siger Villy Søvndal.

Der er sendt knap 300 FN-observatører til Syrien for at sikre, at en fredsaftale bliver overholdt. I korpset er 10 danskere, som kom til Syrien for en måned siden.

Trods fredsplanen fortsætter tabene og ifølge Syrian Observatory er 2400 mennesker blevet dræbt, siden den FN-støttede våbenhvile trådte i kraft den 12. april.

- Med Annan-planen har det internationale samfund med FN's Sikkerhedsråd i spidsen anvist en fredelig vej ud af krisen. Så længe man ikke følger den vej, har man valgt at stå på voldens og overgrebenes side.

- Samtidig rapporteres der om, at der skydes imod demonstrationer andre steder i Syrien, og at de politiske overgreb fortsætter. Fortsætter Assad den kurs, er det den direkte vej til det helt store sammenbrud, siger Villy Søvndal.

/ritzau/