Udland

Søvndal er åben for at bidrage til ny FN-styrke i Mali

FN baner vej for at sende styrker til Mali. Den danske udenrigsminister er positiv med hensyn til at bidrage.

Søvndal er åben for at bidrage til ny FN-styrke i Mali

FN's Sikkerhedsråd har torsdag vedtaget en resolution, der baner vejen for at sende militære styrker til Mali for at afløse de afrikansk-ledede styrker i landet.

Og Danmark står klar til at bidrage, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en pressemeddelelse.

- Vi har nu en beslutning om at indsætte en FN-mission i Mali med mandat til at beskytte civilbefolkningen til gavn for sikkerhed og stabilitet i landet.

- Det støtter Danmark fuldt ud. Og hvis FN anmoder om et dansk bidrag til operationen vil regeringen se positivt på de konkrete muligheder, da det vil være i naturlig forlængelse af den bredspektrede indsats, vi allerede leverer i Mali, siger ministeren.

Et dansk Hercules-fly og 40 mand er allerede udsendt til Mali for at yde logistisk støtte til den franskledede operation imod islamistiske oprørere.

Der er ifølge Udenrigsministeriet sket store fremskridt på den militære front i Mali de sidste mange måneder, men landet halter fortsat bagefter på andre områder.

I slutningen af marts fremlagde FN's generalsekretær Ban Ki-moon således en rapport, der blandt andet konkluderer, at Mali er bagud i planlægningen af præsident- og parlamentsvalget, der er sat til at finde sted i slutningen af juli.

Derudover kan det også konstateres, at man i Mali er bagud i dialog- og forsoningsprocessen mellem de forskellige samfundsgrupper i landet.

Derfor melder FN sig nu på banen med en resolution, der ikke blot lægger op til at afløse de afrikansk-ledede styrker.

Men som også opfordrer det internationale samfund til at gøre en indsats for at få dæmmet op for den humanitære krise, der finder steder i Mali.

- Jeg er meget tilfreds med resolutionen fra FN's Sikkerhedsråd. Den forholder sig til de mange forskellige sider af konflikten i Mali - præcis som vi også forsøger at gøre det fra dansk side, siger Villy Søvndal og tilføjer:

- Den alvorlige situation i Mali kræver, at vi bringer alle vore instrumenter i spil. FN er klar til at gøre brug af både diplomatiske, humanitære, udviklingspolitiske og militære midler i den nuværende situation, og det støtter vi fra dansk side op om.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.