Udland

Søvndal forventer midlertidig FN-rapport om Syrien

Udenrigsministeren er allerede overbevist om, at Syrien har brugt giftgas. Men han ser frem til mere fakta.

Søvndal forventer midlertidig FN-rapport om Syrien

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) forventer, at FN's våbeninspektører kommer med en midlertidig rapport om det formodede angreb med kemiske våben i Syrien for godt to uger siden.

Det siger han i forbindelse med sit møde med de øvrige EU-landes udenrigsministre, der fredag og lørdag er samlet i den litauiske hovedstad, Vilnius.

- Jeg er helt sikker på, at det vi vil se, er, at vi får en midlertidig rapport fra våbeninspektørerne.

- Jeg synes, at det er godt, at vi får den, siger ministeren og kalder det "et teoretisk spørgsmål", om Danmark vil støtte USA, hvis militæraktionen går i gang, inden våbeninspektørernes rapport er kommet.

Den endelige udgave kan være endnu flere uger undervejs.

- Det flytter ikke en millimeter på, at vi er overbeviste om de argumenter, vi har hørt fra vores allierede.

- Jeg er overbevist om - ud fra de oplysninger jeg ligger inde med - at det entydigt vil vise, at der er anvendt kemiske våben, og at det er Assad der står bag, siger Søvndal.

Den danske udenrigsminister hilser det samtidig velkommen, at Frankrigs præsident, François Hollande, i forbindelse med G20-landenes topmøde i Sankt Petersborg har sagt, at et militært angreb mod Syrien skal afvente en rapport fra FN's våbeninspektører.

- Der vil komme nogle facts frem, som jeg tror, vil forstærke det billede, der er, siger Søvndal.

Udenrigsministeren siger, at "summen af enighed" er meget stor på EU-udenrigsministrenes møde i Vilnius i Litauen. Også selv om kun ganske få lande - som Danmark - bakker politisk op om en militæraktion.

Men han kan efter fredag eftermiddags intense debat om Syrien-spørgsmålet ikke sige, hvad der kommer af fælles melding fra mødet, der slutter lørdag middag, efter at også den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har deltaget i drøftelserne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst