Udland

Søvndal: God dag for demokratisk Egypten

Nu må egypterne samle sig om den nyvalgte præsident og arbejde for stabilitet, siger udenrigsministeren.

Søvndal: God dag for demokratisk Egypten

Trods tilbageskridt i Egypten gennem de seneste uger er det glædeligt, at det folkerige arabiske, nordafrikanske land søndag har fået sin første demokratisk valgte præsident.

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der lykønsker egypterne med den nye præsident og gennemførelsen af et fredeligt og frit præsidentvalg.

- I dag har været en god dag for et demokratisk Egypten, skriver Søvndal, der endnu frem til næste weekend sidder i EU's formandsstol, i en mail til Ritzau.

- Jeg hilser det velkomment, at præsident Mursi allerede har lovet, at hans regering vil være alle egypteres regering og varetage alle egypteres interesser, siger han.

Udenrigsministeren gentager sin bekymring for de seneste ugers tilbageskridt i Egypten, hvor parlamentet er blevet opløst, og det regerende militærråd har givet sig selv øgede beføjelser på bekostning af præsidenten.

- Det vækker dyb bekymring og er noget, vi ser på med stor alvor. Jeg ser derfor frem til allerede i morgen sammen med mine EU-kolleger at drøfte, hvordan vi fortsat kan bidrage til den demokratiske overgang i Egypten, siger Søvndal.

Han peger på, at der er store udfordringer forude for Mursi.

- Det gælder genopretningen af landets økonomi, men også konsolideringen og udviklingen af demokratiet og respekten for menneskerettigheder herunder kvinders og minoriteters rettigheder, siger udenrigsministeren.

Den danske EU-formand tilføjer, at det er rettigheder, "som så mange egyptere har kæmpet for og har været drevet af, da de væltede Mubarak."

Søvndal opfordrer egypterne til at samle sig bag den nyvalgte præsident og bidrage til den nødvendige ro og stabilitet i landet.

/ritzau/