Udland

Søvndal: Iran skal redegøre for atomplaner

FN's Generalforsamling vil have Iran til forhandlingsbordet - landet skal gøre rede for sine atomplaner.

Søvndal: Iran skal redegøre for atomplaner

Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, er under pres ved FN's Generalforsamling, der vil have iranerne til forhandlingsbordet. Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) over telefonen fra New York.

- Vi prøver at presse iranerne til forhandlingsbordet. De må redegøre for deres atomplaner og acceptere, at en international kommission får lov til at se på, hvad de gør, siger Villy Søvndal.

Iran selv hævder, at landets atomprogram udelukkende tjener fredelige formål, men det stiller Israel, USA og andre vestlige lande sig tvivlende over for.

Bekymringerne om Irans atomprogram fylder meget på FN's Generalforsamling, og især Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har tændt advarselslamperne.

- Iran er 70 procent i mål med at berige uran til brug i en atombombe, og landet skal stoppes, inden det når 90 procent, påpeger Netanyahu over for FN's Generalforsamling.

Mens verdens ledere er samlet i New York med Irans atomprogram som et stort emne på generalforsamlingen i "verdens parlament", fortsætter drabene i den blodige borgerkrig i Syrien.

Spørgsmål: Er det ikke lidt surrealistisk, at mennesker dør i den blodige borgerkrig i Syrien, mens Iran tiltrækker sig så stor opmærksomhed?

- Jo det er det, men det gælder om at håndtere flere mulige konflikter på en gang. Med Iran er det et spørgsmål om at undgå et militært skridt. Det er rettidigt at sikre, at et problem ikke udvikler sig, siger udenrigsministeren.

- Ude i horisonten rasles der fra israelsk side med tankerne om et militært angreb. Jeg tror nu ikke, det bliver til meget mere nu. Men det er vigtigt, at diplomatiet får lov at spille den rolle, det kan, siger Villy Søvndal.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.