Udland

Søvndal kalder anklager om USA-overvågning alvorlige

Udenrigsminister Villy Søvndal ser med "stor alvor" på anklager om, at USA har aflyttet EU-kontorer.

Søvndal kalder anklager om USA-overvågning alvorlige

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er bekymret over de vedvarende anklager om, at USA har overvåget og aflyttet EU's kontorer i Washington og FN.

Det understreger udenrigsministeren, der nu - på linje med blandt andet EU-Kommissionen - kræver en forklaring af amerikanerne.

- Der er tale om meget seriøse anklager, der er blevet fremsat i tysk presse, siger Villy Søvndal med henvisning til det tyske magasin Der Spiegels afsløringer af den angiveligt systematiske amerikanske overvågning af EU's centralnervesystem.

- Det er noget, vi ser på med stor alvor - ikke mindst i lyset af det nære forhold mellem EU og USA. Fra EU's side må vi derfor nu have en forklaring hos de amerikanske myndigheder. Det er allerede blevet gjort klart overfor amerikanerne, siger Søvndal.

Både EU-Kommissionen og det nye litauiske EU-formandskab har allerede krævet en hurtig og "fuld afklaring" fra USA.

- EU forventer nu at høre fra de amerikanske myndigheder. Lad mig sige helt klart, at vi forventer klarhed og transparens fra vores partnere og allierede. Det er også det, vi forventer fra USA, siger EU-Kommissionens cheftalskvinde, Pia Ahrenkilde-Hansen.

På et pressemøde i Brunei mandag sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, om anklagerne, at "det ikke er usædvanligt, at man søger informationer i andre lande".

John Kerry vil imidlertid ikke kommentere den konkrete sag og begrunder det med, at han er på udlandsrejse. Kerry er i disse dage på rundtur i Mellemøsten.

- Lady Ashton (EU's udenrigspolitiske chef, red.) rejste spørgsmålet for mig i dag, og vi blev enige om at holde kontakten. Jeg er enig i, at vi skal finde ud af, hvad situationen helt præcist er, og så vil jeg vende tilbage til hende, siger John Kerry.

Villy Søvndal vil nu afvente amerikanernes egen forklaring på anklagerne:

- Den vil vi nu afvente, før vi udtaler os yderligere om sagen. Men det er klart, at det er nogle anklager, som vi ser på med bekymring.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.