Udland

Søvndal om kenyansk valg: Vi holder øje med Kenyatta

Kenya har fået ny præsident, og selvom oppositionen i landet raser, ønsker Villy Søvndal tillykke med valget.

Søvndal om kenyansk valg: Vi holder øje med Kenyatta

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) glæder sig på det kenyanske folks vegne over, at det netop overståede valg i landet er forløbet fredeligt - men forsikrer samtidig, at der vil blive holdt øje med den nykårede præsident, Uhuru Kenyatta.

Uhuru Kenyatta er nemlig et kontroversielt valg for landet, fordi den kommende præsident er tiltalt ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for sin rolle i de voldelige optøjer og uroligheder, der brød ud i Kenya efter valget i 2007.

Dengang blev 1200 mennesker dræbt i de månedlange blodsudgydelser.

- Jeg noterer mig, at Kenyatta løbende har understreget sin intention om at samarbejde med ICC. Derfor forventer vi selvsagt også, at Kenyatta vil fortsætte samarbejdet med ICC. Som bekendt vejer handlinger tungere end ord.

- Vi vil fra dansk og international side naturligvis fortsætte med at følge udviklingen tæt. Samarbejde med ICC er nødvendigt og i overensstemmelse med Kenyas forpligtelser. ICC er en upartisk- og uafhængig domstol, der har Danmarks fulde opbakning og tillid, siger han.

Kenya er et af de lande, Danmark yder mest bistand til. Om dette vil ændre sig, hvis Kenyatta kendes skyldig ved ICC, er for tidligt at sige, mener Villy Søvndal.

- Det synes jeg ikke er et aktuelt spørgsmål at spekulere i p.t. Lad os tage en ting ad gangen. Vi har på nuværende tidspunkt ingen planer om at ændre på vores udviklingspolitiske samarbejde med Kenya, siger han.

Udenrigsministeren opfordrer til at holde fokus på, at valget i det afrikanske land, er forløbet roligt.

- Jeg vil gerne lykønske det kenyanske folk med gennemførelsen af valget og udtrykke min store anerkendelse for de millioner af kenyanere, der har deltaget aktivt og fredeligt i valget, siger Villy Søvndal.

Uhuru Kenyatta er valgt som Kenyas nye præsident med 50,07 procent af stemmerne i første valgrunde, bekræftede valgkommissionen lørdag.

Den 51-årige søn af landets første præsident kan dermed træde i sin fars fodspor uden at skulle ud i en ny valgrunde.

Den afgående premierminister Raila Odinga blev nummer to med 43,31 procent af stemmerne og har allerede meldt ud, at han nægter at anerkende valgresultatet på grund af fusk.

Men Villy Søvndal ser alligevel valget som en sejr for den kenyanske befolkning.

- Optællingen af valgresultatet trak ud, men det fjerner ikke det foreløbige indtryk af en velafviklet valgproces, som i det store hele har været fredelig og et udtryk for det kenyanske folks vilje, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.