Søvndal om minedrift: Venstre spiller dobbeltspil

Venstre var klar over, at Grønland ville risikere en invasion af gæstearbejdere, siger Villy Søvndal.

7. februar 2013 14:01 - Opdateret 7. februar 2013 14:02

Søvndal om minedrift: Venstre spiller dobbeltspil

De seneste dage har spørgsmålet om udvinding af råstoffer i Grønland været genstand for et verbalt slagsmål i Folketinget, og nu langer udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ud efter Venstre.

Kort før et samråd om emnet anklager udenrigsministeren partiet for at spille dobbeltspil. Den tidligere regering var udmærket klar over, at minedrift ville medføre en stigning i antallet af gæstearbejdere, mener han.

- I den arktiske strategi, som den daværende VK-regering fremlagde, der skrev regeringen, at man må forvente en markant tilgang af udenlandsk arbejdskraft for at kunne udnytte råstofferne.

- Det, der er påfaldende, er, hvilket dobbeltspil, Venstre spiller. Det er jo en helt fantastisk dobbeltmoral fra Venstre, siger Søvndal.

I den seneste tid har Venstre kritiseret, at regeringen foreslår en ændring i udlændingeloven, der åbner op for udenlandsk arbejdskraft.

På side 23 i den tidligere regerings arktiske strategi fra 2011 står der:

"Det vil også være en betydelig udfordring for Grønland at udvikle politikker, som ud fra målet om social og samfundsmæssig bæredygtighed, håndterer udsigten til markant udenlandsk arbejdskraftindvandring".

Kritikken fra udenrigsministeren afviser Venstres udenrigsordfører Søren Pind kort før samrådet i udenrigsudvalget.

- Det med at affeje, at man vidste det hele på forhånd. Jeg husker egentlig nogen, der kritiserede Anders Fogh for at sige, at der ikke er noget at komme efter. Jeg synes ikke, det klæder Villy Søvndal at kopiere på den måde, siger Søren Pind.

Han fokuserer i stedet på, at Venstre har en lang række spørgsmål, som ikke er blevet afklaret.

- Jeg synes ikke, der er noget som helst galt i, at vi undersøger, hvordan forholdet er mellem hjemmestyrelovgivningen, grundloven og hele forholdet. Hvad er rigsanliggende. Det vil vi gerne have afklaret, siger Søren Pind.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...