Udland

Søvndal: Omverdenen holder øje med Tyrkiet

Udenrigsministeren opfordrer til dialog i Tyrkiet, der har været plaget af voldsom uro de seneste to uger.

Søvndal: Omverdenen holder øje med Tyrkiet

De seneste 13 dage har urolighederne i Tyrkiet vokset sig stadig større. I takt med at den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, har skruet op for blusset i kampen mod den vrede folkemængde, har flere mennesker sluttet sig til demonstranterne.

Og ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er det vigtigt, at det internationale samfund lægger politisk pres på regeringen i Nato-landet, der også bejler til at blive medlem af EU.

- Det afgørende er, at landene ytrer sig. USA og EU har ytret sig, og jeg har ytret mig tidligt i denne proces. Så jeg tror godt, at tyrkerne ved, at omverdenen holder øje med, hvad der sker i Tyrkiet på godt og ondt, siger Villy Søvndal til Ritzau og fortsætter:

- Jeg tror, det er vigtigt, at alle parter er villige til at søge dialogen. Jeg håber, mødet mellem Erdogan og demonstranterne bliver gennemført, så man får nedskaleret konfrontationen, der har fundet sted de seneste knap to uger.

Erdogan har tidligere talt om at mødes med repræsentanter for de demonstrerende onsdag. Det møde må dog anses for tvivlsomt, efter at Erdogan tirsdag meddelte, at han og myndighederne fra nu af vil udvise nultolerance over for demonstranterne.

Også andre europæiske udenrigsministre - heriblandt den tyske Guido Westerwelle - opfordrer de stridende parter til konstruktiv dialog for at stoppe volden og de tyrkiske myndigheders skærpede magtanvendelse.

- Den tyrkiske regering har med sin hidtidige reaktion på protesterne sendt det helt forkerte signal til sit eget land og til Europa, siger Guido Westerwelle i en pressemeddelelse.

Den danske udenrigsminister slår fast, at den tyrkiske befolknings ret til at ytre sig skal holdes i hævd.

- Det er en del af demokratiet, at der er forsamlingsfrihed og ytringsfrihed. Folk må give udtryk for deres holdning, og det synes jeg, vi skal opfordre Tyrkiet til at turde at anerkende. Det vil vi gøre fra dansk side, siger Villy Søvndal.

Selv om tyrkisk politi for alvor har taget de skrappe metoder i brug, pointerer udenrigsministeren nødvendigheden af, at man danner sig et nuanceret billede af Tyrkiet, hvor den nuværende regering har gjort flere gode ting for mange tyrkere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst