Søvndal på sjældent besøg i Pakistan

Udenrigsminister Villy Søvndal er i Pakistan. Han har 157 millioner kroner med til bekæmpelse af vejsidebomber

Søvndal på sjældent besøg i Pakistan

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er rejst til Pakistan. Det er ifølge Udenrigsministeriet første gang i 10 år, at en dansk udenrigsminister er på besøg i landet.

Under besøget har Villy Søvndal holdt møde med den pakistanske premierminister Yousuf Raza Gillan. Senere på dagen møder Villy Søvndal sin udenrigsministerkollega Hina Rabbani Khar.

Mødet fortsætter med en arbejdsfrokost.

Derefter er der pressemøde og et møde med præsident Asif Ali Zardari.

- Pakistan er et stort land med store udfordringer i en urolig region. Det er derfor helt naturligt at Danmark - også i lyset af vores engagement i Afghanistan - søger at påvirke regionen i en mere positiv retning. Her er Pakistan naturligvis vigtig, siger Villy Søvndal.

Et stabilt Pakistan kræver et stabilt Afghanistan, er udgangspunktet.

- Jeg tror, vi skal være meget realistiske. Regionalt samarbejde og forsoning er en svær proces med mange både historiske og aktuelle hindringer. Men jeg har den grundholdning, at et stabilt Pakistan kræver et stabilt Afghanistan og omvendt.

- Vesten har allerede betalt en høj pris for uroen i regionen, men vi må øge vores civile, humanitære og politiske indsats, siger udenrigsministeren.

Pakistan går til valg i 2013. Her kan den pakistanske befolkning udbygge en udvikling fra 2008, hvor de gik fra et militært styre til demokratisk valgt civil regering, mener Villy Søvndal.

- Det bliver vanvittig spændende, og vi har al interesse i at bakke op om de demokratiske kræfter. De er under hårdt pres fra flere sider, siger han.

Udenrigsministeren er på turen blevet vist rundt på den danske ambassade i Islamabad, som i 2008 var udsat for et bombeangreb. Seks mennesker blev dræbt.

Med sig til Pakistan har Villy Søvndal 157 millioner kroner fra regeringens freds- og stabiliseringsfond, som blandt andet skal gå til bekæmpelse af vejsidebomber i regionen.

/ritzau/