Udland

Søvndal: Sanktioner mod Nordkorea er historiske

Villy Søvndal glæder sig over FN's skærpelse af sanktionerne mod Nordkorea og kalder resolutionen "historisk".

Søvndal: Sanktioner mod Nordkorea er historiske

Den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), er glad for, at et enigt FN's Sikkerhedsråd torsdag besluttede at udvide sanktionerne mod Nordkorea på grund af landets seneste atomprøvesprængning.

Samtidig kalder ministeren den nye resolution "historisk".

- Jeg er meget glad for, at Kina og USA har fremlagt et udkast til resolution, som der med vedtagelsen i dag er sikret fuld opbakning til fra et enigt sikkerhedsråd.

- Det er en kraftig og historisk vidtgående resolution, som styrker sanktionerne overfor det nordkoreanske regime, og vil gøre det vanskeligere at udvikle nye atomvåben, der udgør en alvorlig trussel mod international fred og sikkerhed, siger han.

Danmark var medforslagsstiller til den nye resolution, der pålægger historisk skarpe sanktioner overfor Nordkorea.

- Vi har fra dansk side besluttet os for at være medforslagsstiller af resolutionen, fordi vi ønsker at understrege det internationale samfunds beslutsomhed overfor Nordkorea og vise landets ledere, at de fortsatte provokationer har konsekvenser.

- Med vedtagelsen af dagens resolution har vi nu pålagt Nordkorea et af de mest omfattende sanktionsregimer, som FN har pålagt noget land. Signalet er ikke til at misforstå, siger Villy Søvndal.

Den amerikansk udarbejdede resolution "resolution 2094", som enstemmigt blev vedtaget af det 15-lande store sikkerhedsråd, var et resultat af tre ugers forhandlinger mellem USA og Kina efter Nordkoreas tredje atomprøvesprængning den 12. februar.

Den handling anser langt størstedelen af det internationale samfund som provokerende og bekymrende.

- I en tid hvor atommagter nedruster, og verdenssamfundet arbejder for at undgå yderligere spredning af atomvåben, befinder Nordkoreas styre sig i et parallelunivers med konspirationsteorier, fjendebilleder og trusler, som hører den kolde krig til, siger Villy Søvndal, der for nyligt er vendt hjem fra et besøg i Sydkorea.

Ministeren opfordrer kraftigt Nordkorea til at indgå i en konstruktiv dialog med den nye sydkoreanske regering og derudover genoptage sekspartsforhandlingerne om atomafrustning på den koreanske halvø og bruge sine kræfter på at forbedre situationen for den hårdt prøvede nordkoreanske befolkning.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.