Udland

Søvndal: Selvfølgelig bakker Nato Tyrkiet op

Syrien krydser både USA's og Natos "røde linje", hvis regimet anvender kemiske våben, siger udenrigsministeren

Søvndal: Selvfølgelig bakker Nato Tyrkiet op

Natos tilladelse tirsdag til, at USA, Tyskland og Holland kan sende Patriot-raketter til Tyrkiet er ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) en helt naturlig del af forsvarsalliancens funktion.

-Natolandene bakker i sagens natur op om et andet Nato-land, der beder om hjælp, fordi det bliver angrebet, siger Søvndal, efter at udenrigsministermødet først på aftenen har truffet den formelle beslutning.

Søvndal understreger ligesom Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, at Patriot-raketterne alene skal bruges til at forsvare Tyrkiet, og at de ikke kan bruges til for eksempel at håndhæve en flyveforbudszone.

Men han understreger også meget klart, at det vil være "en dramatisk optrapning" og en ny situation, hvis der viser sig at være hold i de seneste dages ubekræftede forlydender om, at Assad-regimet kan være i gang med at forberede brug af kemiske våben.

- Det vil være et frygteligt scenarie at anvende kemiske våben, der dræber mennesker i tusindtal. Der trak Obama (USA's præsident, red.) for et par måneder siden en rød streg: Lad være med det. Det er vi fuldstændig enige i, siger Søvndal på vegne af den danske regering.

- Det her er først og fremmest en advarsel til det syriske regime: Lad være med at bruge de kemiske våben mod jeres egen befolkning. Hvis I gør det, betyder det, at I bevæger jer ud på et meget risikabelt farvand, siger udenrigsministeren.

Han mener, at det er "indlysende, at man ikke fortæller, hvad der sker på den anden side af den streg".

- Men samtidig er advarslen så tydelig, at jeg synes, alle skulle lytte til - også det syriske regime - at der er en grænse, man ikke skal overskride, siger Villy Søvndal.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.