Udland

Søvndal sender Syrien-opfordring til kolleger i EU

Den danske udenrigsminister vil have de øvrige EU-lande til at sende klart budskab til Assad-regimet.

Søvndal sender Syrien-opfordring til kolleger i EU

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil sammen med blandt andre sin franske kollega bruge de næste to dages uformelle EU-udenrigsministermøde til at forsøge at overbevise sine EU-kolleger om, at verden må reagere på Syriens anvendelse af kemiske våben.

- Hvis man synes, man står det moralsk rigtige sted - og det synes jeg, vi gør i Danmark - så er det klart, at jeg vil bruge min energi til at overbevise om, at det her kan ikke ske uden konsekvens.

- Det vil jeg opfordre også de andre udenrigsministre til at melde ud i meget klar tekst, siger Søvndal på vej ind til mødet i Vilnius.

Den danske minister siger til den fremmødte presse på både dansk, engelsk og tysk, at han ser tre mulige udfald:

- Den bedste af alle verdener er den, hvor FN påtager sig sit ansvar og beslutter, hvordan der skal svares igen. Det ved vi godt, hvor svært det er.

- Det værste af alle scenarier er det, hvor der ikke sker noget. Hvor det bare får lov til at ske, siger Søvndal og kalder det "et dramatisk tilbageskridt for verdens syn på kemiske våben", som ikke har været anvendt siden den iransk-irakiske krig for 25 år siden.

- Og så er der en række mellemscenarier, siger udenrigsministeren, som ikke tør spå om, hvor EU-holdningen lander, og hvornår man kan vente den fælles reaktion, han efterlyser.

Højtstående franske kilder har ligeledes forud for mødet i den litauiske hovedstad gjort det klart, at den franske minister, Laurent Fabius, vil forsøge at presse på for en fælles EU-holdning til Syrien.

Også selv om der ikke bliver tale om, at alle lande faktisk deltager i en kommende militæraktion sammen med Frankrig og USA.

Udgangspunktet er, at Frankrig ser en hurtig militær reaktion som den bedste metode til at sikre en langsigtet politisk løsning.

Men målet i Vilnius er ifølge kilderne at nå EU-enighed om en stærk fordømmelse af anvendelsen af kemiske våben og behovet for en langsigtet politisk løsning.

I den forbindelse kan Frankrig acceptere, hvis EU-holdningen bliver på linje med den tyske og danske: At man politisk bifalder et militært indgreb uden direkte at deltage.

Lørdag morgen deltager også den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, i EU-ministrenes møde i Vilnius.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst