Udland

Søvndal ser med bekymring mod Kairo

Udenrigsminister Søvndal frygter, at demokratiske fremskridt i Egypten rulles tilbage efter søndagens valg.

Søvndal ser med bekymring mod Kairo

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har fulgt søndagens afgørende runde ved præsidentvalget i Egypten med bekymring.

Og den er ikke blevet mindre af, at de to rivaliserende kandidater, Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab og Ahmed Shafiq fra militæret, begge hævder at have vundet, samtidig med at militæret har styrket sit greb om magten.

- På et tidspunkt, hvor vi fortsat afventer resultatet af egypternes eget valg, er det selvsagt foruroligende med meldinger, der kunne give det indtryk, at det seneste års demokratiske fremskridt i landet rulles tilbage, skriver Villy Søvndal i en mail til Ritzau.

Udenrigsministeren minder Egyptens militærstyre om, at det har lovet at overdrage magten til den demokratisk valgte præsident inden udgangen af juni, sådan som hæren da også mandag har sagt, at den vil gøre.

- Jeg vil på det kraftigste opfordre militærrådet til at leve op til egne løfter til den egyptiske befolkning, skriver Søvndal, der frem til månedens udgang også er formand for EU.

Det officielle valgresultat ventes først at blive offentliggjort på torsdag, så udenrigsministeren har foreløbig ikke travlt med at sende et lykønskningstelegram til valgets vinder i Kairo.

- Eftersom der ikke foreligger noget officielt valgresultat endnu, er det for tidligt at forholde sig til erklæringerne fra begge kandidater, skriver Villy Søvndal og fortsætter:

- Men når det endelige valgresultat foreligger, bør vi først og fremmest fokusere på, at det egyptiske folk er blevet hørt gennem en demokratisk proces.

- Uanset hvem egypterne vælger, vil den danske regering vurdere Egyptens nye magthavere på deres respekt for de demokratiske spilleregler, lover han.

/ritzau/