Søvndal: Vi går samme vej som briterne i Afghanistan

De danske politikere skal blive enige om den danske tilbagetrækning fra Afghanistan. Briter skærer kraftigt.

Søvndal: Vi går samme vej som briterne i Afghanistan

Det er en tilfreds dansk udenrigsminister, der har modtaget beskeden om, at Storbritannien vil reducere antallet af soldater i Afghanistan fra nuværende cirka 9000 til 5200 i slutningen af 2013.

De britiske styrker i Afghanistan er tæt forbundet med de danske soldater, og udmeldingen ligger fint i tråd med elementerne i en plan for den danske indsats i landet i 2013 og 2014, som lige nu er til politisk forhandling.

- Jeg er glad for den britiske udmelding. Den flugter meget fint med transitionsplanen fra Chicago-topmødet i maj om, at de afghanske sikkerhedsstyrker skal stå i spidsen for sikkerhedsoperationerne fra milepælen i midten af 2013.

- Den britiske udmelding ligger derfor også fint på linje med elementerne i den kommende Afghanistan-plan for Danmarks engagement i 2013 og 2014, som vi er ved at forhandle med forligskredsen, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Den kommende plan skal danne grundlag for den danske indsats i Afghanistan i 2013 og 2014.

- Den nye danske Afghanistan-plan vil medføre, at vi gradvist reducerer vores militære tilstedeværelse i Afghanistan i takt med, at vores tætte samarbejdspartnere reducerer deres styrker.

- Det er vi selvfølgelig i tæt dialog med blandt andre briterne om, siger Villy Søvndal.

Forhandlingerne om en ny plan for indsatsen i Afghanistan skrider planmæssigt frem, lyder det fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

- Der er grundlæggende enighed om den danske tilstedeværelse, men der er fortsat elementer, som vi arbejder videre med. Men der er en forståelse af, at vi skal løfte opgaven i Afghanistan, siger forsvarsministeren.

Helmand-planen for 2011 og 2012 var første skridt hen imod, at Danmark efter 2014 ikke længere har kampsoldater i Afghanistan.

- Der er bred politisk enighed om, at vi skal hjem. Så vi trækker os også hjem, men ikke hurtigere, end afghanerne kan tage vare på deres egen sikkerhed, siger Nick Hækkerup.

Danmark havde i 2011 720 soldater i Afghanistan. I løbet af andet halvår 2012 er antallet faldet til 650 personer.

Natos overordnede beslutning er, at alle alliancens kampsoldater skal være ude senest 31. december 2014.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.