Udland

Søvndal: Vi har lært af Irak-krigen for 10 år siden

Dansk deltagelse i internationale militære aktioner skal være så civil som mulig, siger udenrigsministeren.

Søvndal: Vi har lært af Irak-krigen for 10 år siden

- Vi er mange, der har taget ved lære af Irak.

Det skriver udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en kronik i dagbladet Information.

Han påpeger, at dansk udenrigspolitik 10 år efter Irak-krigens start har et mindre militært fokus end under tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), og at fremtidig dansk deltagelse i krige skal ske med bred politisk opbakning i Folketinget.

Natten til onsdag er det 10 år siden, at USA støttet af allierede angreb Saddam Husseins Irak.

Amerikanerne og præsident George W. Bush blev støttet af Storbritannien, Danmark og en lille håndfuld andre lande, men de havde ikke accept fra FN's Sikkerhedsråd.

Danmarks deltagelse i krigen blev besluttet med snævert flertal af VK-regeringen og Dansk Folkeparti.

- Fogh/Bush-æraen var først og fremmest præget af en overdreven tiltro til militære løsninger som vejen frem, konstaterer Søvndal.

Det er medvirkende til, at Irak i dag er ramt af tre alvorlige kriser: Konfrontationer mellem sunni- og shiamuslimer, konflikt mellem den kurdiske region og centralregeringen, og en risiko for at de politiske institutioner kollapser, siger udenrigsministeren

- Når vi i dag deltager i interventioner i andre lande, er det ud fra princippet om, at det skal være så civilt som muligt, siger han og henviser til Danmarks engagement i Mali og Libyen.

- Den nuværende regering vægter derfor i langt højere grad end Fogh-regeringen en aktiv og ansvarlig udenrigs- og sikkerhedspolitik, siger han.

Det fordrer, at det folkeretslige grundlag er i orden, når Danmark deltager i internationale aktioner, og at beslutningen sker med bred opbakning i Folketinget, konstaterer han.

Søvndal vil ikke kommentere, om den militære indgriben for 10 år siden var i strid med folkeretten og henviser til, at det er et spørgsmål, som en dansk undersøgelseskommission skal behandle.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.