Udland

Søvndal: Vi overvejer dansk bidrag til Golan

Danmark har modtaget henvendelse fra FN om at sende fredsbevarende styrker til Golan-højderne.

Søvndal: Vi overvejer dansk bidrag til Golan

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bekræfter, at FN har rettet henvendelse til Danmark om at sende fredsbevarende styrker til Golan-højderne.

- Det er korrekt, at Danmark, i lighed med en række andre lande, har fået henvendelse fra FN om mulighed for bidrag til FN's observatørmission i Golan-højderne, Undof. Baggrunden er, at Østrig har besluttet sig for at trække sit bidrag, siger Villy Søvndal.

Såfremt det bliver aktuelt, skal danske soldater deltage i en fællesnordisk styrke sammen med Sverige, Norge og Finland. Udenrigsministeren afviser dog, at man er på nippet til at sende danske styrker af sted.

- Danmark er allerede engageret i missioner en lang række andre steder, og vi er nødt til at prioritere i forhold til de ressourcer, vi har.

- Men jeg vil understrege, at vi undersøger mulighederne, og det er ikke afgjort endnu, om vi bidrager, siger Villy Søvndal i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Det er ikke relevant at gå ind i på nuværende tidspunkt, men principielt er vi store tilhængere af fællesnordiske bidrag, når og hvor det måtte være relevant, understreger han.

Såfremt danske styrker skal deltage i missionen, bliver det som en del af FN's observatørstyrke Undof.

Den finske udenrigsminister, Erkki Tuomioja, siger til tv- og radiostationen Yle, at Finland ikke har mulighed for at sende fredsbevarende soldater til Golan, men overvejer muligheden for at øge antallet af finske militærobservatører i Golan og omegn.

Ifølge den israelske avis Haaretz er den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, anderledes positiv, og ifølge avisen er Bildt parat til at sende svenske soldater af sted som en del af en fællesnordisk styrke.

Fredsmissionen er imidlertid kun i sin indledende fase.

- Det er på et meget tidligt stadie, siger en anonym israelsk embedsmand til Haaretz.

- Betingelserne er endnu ikke fastlagt, tilføjer han.

Israel erobrede store dele af Golanhøjderne fra Syrien under Seksdageskrigen i 1967. FN anser besættelsen for at være ulovlig og kræver en israelsk tilbagetrækning fra området.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.