Sofie Gråbøl: Det er ikke så slemt at blive ældre

Nogle frygter at blive ældre, mens andre blot ser det som en ny mulighed. Sofie Gråbøl gør i hvert fald.

Sofie Gråbøl Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Sofie Gråbøl Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

De fleste af os er vokset op med eventyr som en tro følgesvend gennem barndommen. Det har skuespillerinden Sofie Gråbøl også, og nu har hun fået lov til at spille en af de mest ikoniske eventyrfigurer.

Hun skal nemlig spille Snehvides onde stedmor i den nye julekalender "Den anden verden".

- Det var faktisk super sjovt at spille en rolle, der er så gennemsyret ond. Det var en udfordring, men der er jo en masse i den her figur, man kan relatere til.

- Hun har jo en ren dødsangst og en angst for at blive ældre, hvilket jo er et forløb, vi alle skal igennem, reflekterer skuespillerinden og fortsætter:

- Vi går fra at være hovedpersonen i livet som ungt menneske til at have en følelse af, at man er på vej ud, og der er nogle andre, der er ved at tage over. Det tror jeg, især kvinder kan relatere til i dag.

Skuespillerinden har nemlig oplevet, at nogle kvinder forsøger at holde fast i ungdommen med næb og kløer.

Derfor har rollen som den ikoniske dronning med det magiske spejl på væggen været helt speciel for Sofie Gråbøl at personificere - og det på trods af, at hun aldrig selv har oplevet en krise over at blive ældre.

I stedet har hun anskuet det at blive ældre som en transformation og en proces, hvor hun er gået fra at spille én slags roller på film og tv til en anden slags.

- Som skuespiller ser jeg det at blive ældre som en udvidelse frem for en begrænsning. De roller, jeg har spillet i mine 40'ere, har været mere interessante og nuancerede end dem, jeg spillede, da jeg var ung, reflekterer hun.

- Så det er både godt og skidt, at noget mistes, røber "Forbrydelsen"-stjernen.

Sofie Gråbøl har nemlig oplevet, at man kan miste følelsen af at kunne erobre verden, som hun selv havde, da hun var yngre, men har accepteret, at det er tid til, at en ny generation skal tage over og føre an.

- Det er jo en enorm smuk og fantastisk bølge at være en del af, når man er ung. Det med at føle, at vi skal opfinde verden på ny, men jeg kan godt mærke, at jeg ikke har den evne mere, siger hun og fortsætter:

- Det er ikke min generation, der skal bidrage med det længere. Der kommer en ny generation, og det er jo fantastisk at se, hvad de kan, og hvad de kommer med.

- Nu lyder jeg pludselig som en gammel dame, men det føler jeg mig nu ikke som, griner Sofie Gråbøl, der fyldte 48 år i sommer.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.