Sognefogedgården bevares

Krise skabte grobund for den venneforening, der nu er stiftet

Der er mange huller i Sognefogedgårdens tag, så sengehalmen bliver våd. Privatfoto

Der er mange huller i Sognefogedgårdens tag, så sengehalmen bliver våd. Privatfoto

FREDERIKSHAVN:Den 300 gamle sognefogedgård på Mellergårdsvej i Frederikshavn får ikke lov til at forfalde.

Det siger i hvert fald en nystiftet venneforening, der har holdt stiftende generalforsamling. På et efterfølgende bestyrelsesmøde konstituerede bestyrelsen sig med Anette Jørgensen som formand. Til daglig er Anette Jørgensen at finde på kontoret på Knivholt Hovedgård.

Nej til kommunalt tilskud

Da Kommunen i foråret sagde nej til at dække gårdens driftsudgifter på 15.000 kr. årligt, trådte Frederikshavn Håndværkerforening hjælpende til, og tilbød at dække udgifterne for 2012.

Denne håndsrækning er Den Selvejende Institution Sognefogedgården dybt taknemmelig for. Håndsrækningen gav samtidig fornyet håb til en lille gruppe af ildsjæle, der gennem et stykke tid havde arbejdet med tankerne om at skabe en venneforening, der skulle stå for at skabe arrangementer og historisk formidling omkring Sognefogedgården, samt søge midler og kræfter til vedligeholdelse.

Vedligeholdelse

Håndværkerforeningens penge er givet godt ud, siger én af ildsjælene, den nye forenings formand, Anette Jørgensen. Pengene har lige akkurat givet os luft nok til at få en venneforening stablet på benene, der ikke mindst skal tage sig af vedligeholdelsen af den gamle gård.

- Og det er på høje tide at nogen tager sig af vedligeholdelsen, siger Anette Jørgensen, der på en regnvejrsdag næppe kan nå at tælle de regndråber, der finder vej gennem stuehusets tag og drypper lige ned i ”Madam Blå” i det gamle velbevarede køkken.

Som en blik-si

I laden står det endnu værre til med taget. Her er der så mange huller i det gamle bliktag at ordet ”si” ikke er en overdrivelse.

- Vi er nødt til at dække de gamle landbrugsmaskiner og –redskaber til med presenninger indendørs for at beskytte dem mod regnvandet.

- De bærende bjælker har vi dog ikke mulighed for at tildække, og de er flere steder alvorligt angrebet af råd på grund af det indtrængende vand, siger Anette Jørgensen.

Er der nogen der ligger inde med nogle hundrede kvadratmeter pandeplader, de vil betænke Sognefogedgården med, også selv om de er brugte, så vil de være meget velkomne.

- Senest til foråret er vi nødt til at gøre noget, ellers frygter jeg at forfaldet løber fra os, siger Anette med bekymret mine.

Jul for børn

Venneforeningen har siden etableringen haft travlt med at arrangere de første arrangementer, og et tilbud til børnehaver, børnehaveklasser og 1. klasser om julehygge på gården har allerede resulteret i at 8 dage er fuldt booket.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.