S&P nedgraderer Grækenland til risiko for bankerot

Kreditvurderingsinstituttet S&P nedgraderer Grækenlands kreditværdighed til kæmpe risiko.

Det er forbundet med stor fare for at miste sine penge, hvis man låner penge til Grækenland.

Det fastslår det amerikanske kreditvurderingsinstitut Standard & Poor’s, der nedgraderer det kriseramte sydeuropæiske land med et punkt til CCC+.

Det betyder, at låntageren, altså Grækenland, er i farezonen for at gå neden om og hjem.

- Uden dybe økonomiske reformer og yderligere hjælp, venter vi, at Grækenlands finansielle forpligtelser og lån ikke vil kunne bære, siger S&P.

Videre hedder det, at udsigten for Grækenland er negativ.

I øjeblikket er den græske statskasse tæt på at være tømt.

Den græske regering og kreditorerne EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF), der siden 2010 har holdt Grækenland økonomisk i live med store kriselån, forhandler i øjeblikket om frigivelse af lån forud for fristen, der udløber den 24. april.

Denne dag skal den sidste portion af de 240 milliarder euro, der er afsat i kriselån til grækerne, frigives. Det drejer sig om 7,2 milliarder euro, men de tre långivere kræver, at regeringen i Athen præsenterer dem for bedre planer om reformer.

S&P siger, at nedjusteringen reflekterer "vort synspunkt, at græsk solvens i stigende grad er afhængig af velvilje fra erhvervsliv, finanssektoren og økonomiske betingelser".

- Efter vores mening er disse betingelser forværret på grund af den usikkerhed, der kommer fra de forlængede forhandlinger mellem den næsten tre måneder gamle regering og de officielle kreditorer, siger det amerikanske kreditvurderingsinstitut.

Grækenlands økonomi begyndte i det små at vende i 2014, men valget tidligere i år bragte den nye regering med det venstreorienterede parti Syriza i spidsen til magten.

Det parti vandt valget på løfter om at ændre på de reformer og betingelser, som den tidligere regering accepterede for at få de store lån.

Siden regeringsskiftet er usikkerheden om økonomien i Grækenland taget til.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.