Sohn: Ingen tegn på manipuleret Cibor-rente

Erhvervsministeren vil have gransket Cibor-renten nøjere for at se på rentens høje niveau i 2009 og 2010.

Sohn: Ingen tegn på manipuleret Cibor-rente

Der er ikke fundet indikationer af, at bankerne har manipuleret, når de har fastsat den toneangivende Cibor-rente, der bestemmer renteniveauet for lån af store milliardbeløb.

Det slår erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) fast på et pressemøde torsdag, efter at ministeriet har gransket fastsættelsen af renten gennem de seneste år.

Dog lyder meldingen også, at ministeriet ikke kan konkludere, om renten gennem årene - og især fra 2009 til 2010 - har været retvisende eller ej.

I den pågældende periode lå renten ifølge ministeriet bemærkelsesværdigt højt, og tidligere har Nationalbanken også slået fast, at man ikke kunne forklare, hvorfor.

Finansrådet er kommet med forklaringer på renteniveauet. Ministeriet kan i lighed med Nationalbanken ikke afvise forklaringerne, men finder dem heller ikke tilstrækkeligt velbegrundede.

Derfor iværksætter Ole Sohn en granskning af bankernes fastsættelse af renten ved at give Finanstilsynet lov til at tjekke bankernes interne materiale om Cibor.

Derudover iværksætter han på baggrund af usikkerheden om renten yderligere to initiativer til at styrke renteniveauets troværdighed

Han vil arbejde på at få skabt en supplerende markedsorienteret rente samt et bedre offentlig tilsyn, når bankerne fastsætter renten.

Hele diskussionen af Cibor-renten, der er bestemmende for renteniveauet på lån for flere milliarder kroner, tog sin begyndelse, da den svenske storbank SEB fremlagde en analyse, der konkluderede, at Cibor-renten var forkert prissat.

Det skulle betyde, at danske virksomheder og kunder betaler flere milliarder kroner for meget i rente.

Cibor-renten fastsættes hver dag ved, at syv banker indrapporterer den rente, de vil tage for at låne penge ud til en anden bank. Så fjernes den højeste og den laveste indberetning, og der udregnes et gennemsnit af de tre sidste.

Det sker uden myndighedskontrol og uden en reel prissætning, og det er det, kritikken er gået på.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.