Sohn parat til at sende banker til politiet

Erhvervsministeren kan ikke konkludere snyd med Cibor-renten, men det har ikke været lige kønt at se på.

Sohn parat til at sende banker til politiet

Det kan godt være, at Erhvervs- og Vækstministeriet ikke har fundet indikationer på, at der er manipuleret med Cibor-renten eller har kunnet afgøre, om Cibor-renten har været retvisende eller ej gennem årene.

Men det er ikke ensbetydende med, at alt i gennemgangen har været rosenrødt, fastslår erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).

- Selvom der ikke er indikationer på, at der har været manipuleret med renten, så er det ikke alt i det her forløb, der har været lige kønt at se på, siger han.

Derfor går han nu aktivt ind i arbejdet med at genskabe tilliden til Cibor-renten, der er bestemmende for renteniveauet på lån for flere milliarder kroner.

Renteniveauet fastsættes hver dag ved, at syv banker indrapporterer den rente, de vil tage for at låne penge ud til en anden bank. Så fjernes den højeste og den laveste indberetning, og der udregnes et gennemsnit af de tre sidste.

Det sker uden myndighedskontrol og uden en reel prissætning, og det er det, kritikken er gået på.

Sohn fortæller, at der derfor nu etableres et markedsbaseret supplement til Cibor. Der kommer et offentligt tilsyn med renten, og desuden får Finanstilsynet mulighed for at undersøge bankernes interne materiale om Cibor.

Erhvervs- og Vækstministeriet konstaterer, at systemet om fastsættelse af Cibor har en række svagheder, herunder at systemet ikke længere er markedsbaseret, og at bankernes egenkontrol og procedurer har været utilstrækkelige.

- Såfremt Finanstilsynet i deres tilsyn efter de nye regler bliver opmærksom på forhold, der giver anledning til mistanke om en strafbar overtrædelse af eksempelvis konkurrenceloven eller straffeloven, overdrages sagen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen eller politiet, siger Ole Sohn.

Sagen tog sin begyndelse, da den svenske storbank SEB tidligere på sommeren fremlagde en analyse, der konkluderede, at Cibor-renten var forkert prissat.

Det skulle betyde, at danske virksomheder og kunder betaler flere milliarder kroner for meget i rente.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.