Sohn: Vi låner ud så længe det er tiltrængt

Virksomheder låner i statslige fonde. Og det kan de blive ved med, indtil bankerne slipper kreditgrebet.

Sohn: Vi låner ud så længe det er tiltrængt

Det er svært - for ikke at sige umuligt - for små og mellemstore virksomheder at få et lån i banken. Derfor låner de milliarder af kroner af statslige fonde for at få penge til deres internationale og danske forretninger.

- Virkeligheden er, at bankerne i en tid, hvor de skal sørge for at polstre sig bedre, er de blevet mere forsigtige med udlånene. De projekter, der får hjælp fra staten, er meget sunde projekter, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).

Ministeren mener ikke, at staten tager en risiko ved at låne ud til de små og mellemstore virksomheder, som bankerne siger "nej tak" til. Men at virksomhederne fortsat skal have mulighed for at låne:

- Man kan spørge sig selv om, hvor længe skal staten blive ved? Og svaret er, at det skal den, så længe behovet er der, understreger Ole Sohn overfor Ritzau.

Ministeriet er på vej med en redegørelse, der afdækker udlån til virksomhederne. Og den viser, at der er stadigvæk virksomheder, der har svært ved at låne i banken.

- Nok fungerer bankerne, men der er stadig et stykke vej, inden vi er tilbage til normale forhold. Og derfor er der nogle virksomheder, der ikke kan udvikle den vækst og de job, vi har så hårdt brug for, siger ministeren.

Ole Sohn mener, at der er mening i at få gang i erhvervslivet fremfor at se virksomheder dreje nøglen om og være med til at gøre køen af arbejdsløse endnu længere.

- At vi fra statens side så vælger at hjælpe, er et udtryk for rettidig omhu. Vi kan ikke bede bankerne om at konsolidere, og så bare se til at arbejdsløsheden eksploderer, siger han.

Det er Eksport Kredit Fonden (EKF) og Vækstfonden, der tilsammen udstedte garantier, kautioner og lån for knap 16 milliarder kroner.

- Der findes evalueringer, der viser, at EFKs initiativer sidste år har fastholdt eller skabt 20.000 job. Vækstfonden har været med til at skabe 2000 nye job, siger Ole Sohn.

/ritzau/