Sohn vil have kontrol med cibor-renten

Tilliden til cibor-renten skal genskabes gennem offentlig kontrol, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn.

Sohn vil have kontrol med cibor-renten

Der er ingen grund til at vente på, hvad embedsmænd i Erhvervs- og Vækstministeriet når frem til i en redegørelse om cibor-renten, som skal være klar til september.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn er torsdag allerede klar med sin konklusion: fastlæggelsen af cibor-renten skal underlægges en form for offentlig kontrol, fastslår han.

- Når der nu er rejst spørgsmålstegn ved, om der er tilstrækkelig tryghed ved den konstruktion, som danner grundlag for fastlæggelsen af cibor-renten, så mener jeg, at der er brug for, at der kommet et offentligt system ind over, siger Ole Sohn til Ritzau.

Om cibor-renten rent faktisk er blevet fastlagt for højt, er ikke det afgørende, mener han.

- Konkurrencestyrelsen kikkede på det sidste år, og fandt ikke grundlag til at komme med en indsigelse, men det afgørende er, at vi har et gennemskueligt og troværdigt system, som alle kan have tillid til, siger Ole Sohn.

Meldingen får en positiv modtagelse fra banksektoren.

- Vi er udelukkende interesserede i, at der er tillid til referencerenter som cibor-renterne. Vi hilser derfor ministerens udspil om et offentligt tilsyn velkomment, siger Finansrådets direktør, Jørgen A. Horwitz.

- Et kompetent offentligt tilsyn kan være med til at genskabe tilliden til cibor-renterne og skabe ro herom. Finansrådet har tillid til cibor-fastsættelsen, men for os er det, lige som for ministeren, af afgørende betydning, at også kunder og markedsdeltagere har det, siger Jørgen A. Horwitz.

Cibor-renten bliver ikke direkte bestemt af markedsmekanismer, men derimod af en række såkaldte stillerbanker. Et offentligt tilsyn kan måske betyde, at flere banker gerne vil være med, vurderer Horwitz.

- Ro omkring cibor vil formentlig også kunne medvirke til, at vi kan få flere stillerbanker til cibor-renten eller andre referencerenter, siger han.

Også Finansrådet er på vej med en redegørelse om fastlæggelsen af cibor-renten.

Hvordan en offentlig kontrol med cibor-renten kan skrues sammen, vil Ole Sohn ikke give et bud på.

- Jeg kommer med et forslag til efteråret, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.