Solcremebrugere bliver mere skoldet

Bruger du solcreme, er du garanteret også blandt dem, der oftest bliver solskoldet.

Når solen bager ned, så skal der solcreme til i rigelige mængder. 
Her kommer så den gode nyhed: Den billigste solcreme er faktisk den bedste, i hvert fald ifølge forbrugerrådets blad Tænk. Arkivfoto.

Når solen bager ned, så skal der solcreme til i rigelige mængder. Her kommer så den gode nyhed: Den billigste solcreme er faktisk den bedste, i hvert fald ifølge forbrugerrådets blad Tænk. Arkivfoto.

Det viser en ny undersøgelse, der netop er offentliggjort i Scandinavian Journal of Public Health. For lang tid i solen Ifølge forsker Brian Køster, der er en af forfatterne til undersøgelsen, tror danskere, at vi kan blive liggende længe i solen, hvis bare vi har smurt os ind i solcreme. Men det bliver vi forbrændte af. - Danskerne bruger solcremen til at forlænge tiden i solen, og det kan være en af grundene til, at flere solcremebrugere bliver forbrændt, siger Brian Køster fra Kræftens Bekæmpelse. Undersøgelsen bygger på 11.000 danskere, hvoraf to tredjedele af dem, som tager på ferie til solrige destinationer, bevidst opholder sig i solen for at blive brune. Denne gruppe bliver mere end tre gange så forbrændt som dem, der ikke forsøger at få kulør. Også selv om de bruger solcreme. - Det, vi kan se, er, at mange flere af dem, der bevidst vælger at solbade for at blive brune, også bliver solskoldede, bekræfter Brian Køster. Beskytter ikke nok Solcreme lægger sig som et filter mellem solens stråler og huden, men det filter er altså ikke nok beskyttelse, hvis du vil solbade i længere tid, siger Anja Philip, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelses Solkampagne: - Hvis vi skal undgå at blive solskoldede og dermed på sigt undgå kræft i huden, bliver vi nødt til at tænke mere i retning af at kombinere de forskellige solråd, siger Anja Philip og fortsætter: - Først og fremmest ved at søge skygge i timerne midt på dagen, ved at tage tøj og hat på og så bruge solcreme som et supplement, der hvor skygge og tøj ikke dækker. Fakta Husk at smøre rigeligt solcreme på og smør den på i god tid. Smør igen ved længere tid i solen og efter at have været i vandet. Skal faktortallet holde, skal du smøre rigeligt solcreme på. En god tommelfingerregel er én håndfuld til én krop. Bliver solcreme smurt på i for tyndt lag, nedsættes solcremens faktortal og dermed den beskyttende virkning. Smører du dig for eksempel med faktor 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til cirka faktor 2. Solcreme kan forlænge tiden i solen, men den er ikke en fribillet til at være der i lang tid. Faktor 15 betyder, at det tager 15 gange så lang tid for huden at blive rød - men det forudsætter, at du har smurt dig med rigelige mængder. For de fleste danskere er faktor 15 tilstrækkeligt, men faktortallet kan med fordel sættes op, hvis du har meget lys hud, rejser på solferie eller ikke kan undgå at være længe i solen. Husk at ingen solcreme kan stoppe UV-strålingen 100 procent. Læs mere på skrunedforsolen.dk Kilde: Kræftens Bekæmpelse