Soldater dømt for drab og voldtægt i Sydsudan

Ti soldater er kendt skyldige i drab på en journalist og voldtægt af hjælpearbejdere på et hotel i Sydsudan.

11 regeringssoldater var tiltalt for det flere timer lange angreb mod Terrain Hotel i hovedstaden Juba den 11. juli 2016, hvor fem udenlandske og sydsudanske hjælpearbejdere blev voldtaget og en sydsudansk journalist blev dræbt. Foto: Albert Gonzalez Farran/arkiv/Ritzau Scanpix

11 regeringssoldater var tiltalt for det flere timer lange angreb mod Terrain Hotel i hovedstaden Juba den 11. juli 2016, hvor fem udenlandske og sydsudanske hjælpearbejdere blev voldtaget og en sydsudansk journalist blev dræbt. Foto: Albert Gonzalez Farran/arkiv/Ritzau Scanpix

En militærdomstol i Sydsudan har torsdag idømt ti soldater lange fængselsstraffe for et angreb mod et hotel i hovedstaden Juba for to år siden.

Under det flere timer lange angreb plyndrede soldaterne Terrain Hotel og voldtog fem hjælpearbejdere, både sydsudanske og internationale, og dræbte en lokal journalist.

Det ses som et af de værste angreb mod hjælpearbejdere under Sydsudans langvarige borgerkrig.

Angrebet skete den 11. juli 2016, hvor præsident Salva Kiirs regeringsstyrker havde vundet et tre dage langt slag, som de udkæmpede mod oppositionsstyrker i Juba.

Vidner har fortalt, hvordan soldaternes angreb på Terrain Hotel stod på i flere timer.

Ofrene ringede til FN's fredsbevarende styrker, der befandt sig omkring halvanden kilometer derfra, og bad om hjælp. Men der kom ingen FN-soldater til undsætning, har vidnerne fortalt.

FN-missionens militære leder i Sydsudan, den kenyanske generalløjtnant Johnson Mogoa Kimani Ondieki, blev efterfølgende fyret.

11 soldater var tiltalt i sagen. Af dem blev ti idømt fængselsstraffe mellem syv år og livstid.

Retsopgøret blev set som en test på, om præsident Kiirs regering ville stille de pågældende soldater til ansvar for deres forbrydelser.

Militæret er blevet beskyldt for en række grove overgreb, uden at nogen er stillet til ansvar.

Amnesty International mener, at torsdagens domme bør være et første skridt i retning af at placere et ansvar for alle forbrydelser begået under borgerkrigen.

- Efter meget nølen er dagens domme og straffe et første skridt væk fra den kroniske straffrihed i Sydsudan, siger Seif Magango, der er menneskeretsorganisationens vicedirektør for Østafrika, Afrikas Horn og De Store Søer.

Sydsudans regering blev dømt til at betale 4000 dollar (omkring 25.000 kroner) i erstatning til hvert af voldtægtsofrene.

Desuden skal regeringen betale 51 stykker kvæg til de efterladte efter den sydsudanske journalist, der blev dræbt under angrebet, har domstolen afgjort.

Ejeren af Terrain Hotel skal have 2,2 millioner dollar (cirka 14 millioner kroner) i erstatning for ødelæggelse og plyndring af hotellet.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.